ФОРМУВАННЯ СМАКОВИХ ЯКОСТЕЙ ПЛОДІВ ВИШНІ ПІД ВПЛИВОМ АБІОТИЧНИХ ЧИННИКІВ В УМОВАХ ПІВДНЯ СТЕПОВОЇ ЗОНИ УКРАЇНИ - Іванова, Ірина; Сердюк, Марина; Малкіна, Віра; Колісниченко, Тетяна; Кривонос, Ірина; Івашина, Лілія (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
Свіжі плоди вишні є джерелом вітамінів, цукрів, органічних кислот, біологічно активних речовин та мікроелементів. Користуються попитом і продукти її переробки. Формування фонду біохімічних компонентів, що відповідають за смакові властивості плодів залежить від абіотичних чинників , а саме погодних факторів. Наведено результати досліджень щодо накопичення сухих розчинних речовин, цукрів і титрованих кислот в плодах вишні 10 досліджуваних сортів в умовах Півдня степової зони України. За вмістом показників якості було виділено сорти «Модниця» (вміст сухих розчинних речовин – 17,05%), «Ожиданіє» (вміст цукрів – 11,69%) і «Солідарність» (вміст титрованих кислот – 1,79%). Плоди сортів вишні «Мелітопольська пурпурна» і «Модниця» мають максимальні показники цукрово-кислотного індексу у діапазоні 8,9-9,3 в.о. В ході експерименту визначено доцільність прогнозування у плодах вишні вмісту досліджуваних компонентів хімічного складу за середніми значеннями. Результати двохфакторного дисперсійного аналізу підтвердили домінуючий вплив погодних умов років досліджень на формування смакових якостей плодів. Запропоновано прогнозування смакових якостей плодів вишні проводити за середнім сортовим значенням. Визначено середню та сильну кореляційну залежність впливу 19 погодних факторів на вміст досліджуваних біохімічних показників у плодах вишні. Використання методів головних компонент та методу найменших квадратів дозволило побудувати моделі залежності накопичення сухих розчинних речовин, цукрів та титрованих кислот від погодних факторів. Для досліджуваних біохімічних показників якості виділено погодні показники з максимальними частками впливу. А саме: максимальний вплив на накопичення фонду сухих розчинних речовин у плодах вишні мала середньомісячна температура повітря у червні (∆=9,9%); на вміст цукрів – середньомісячна сума опадів в червні (∆=8,5%); на вміст титрованих кислот – загальна кількість днів з опадами у червні (∆ =18,62%). Найбільший вплив на накопичення досліджуваних біохімічних показників у плодах вишні відігравали показники вологості у фазі кінець цвітіння до достигання плодів та останнього місяця формування плодів (червень).