ВИТОКИ РОЗВИТКУ ТА ХАРАКТЕРИСТИКА АНІМАЦІЙНИХ ПОСЛУГ У ТУРИЗМІ - Паришкура (Козерук), Юлія; Колісниченко , Тетяна; Демко, Валентина; Бистра, Ірина; Сефіханова, Катерина (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
Перетворення та зміни в Україні зумовлюють нові підходи до професійної підготовки здобувача освіти. Такий напрям туристичної діяльності, як анімація набуває активного розвитку в усьому світі як засіб у конкурентній боротьбі між подібними за рівнем сервісу, надання послуг та облаштуванням інтер’єрів готелів та туристичних комплексів. Поняття анімація вживають у багатьох сферах людської діяльності та вимагає уточнень у структурі та змісту підготовки майбутніх фахівців, що будуть проводити анімаційні заходи. Проводячи аналіз витоків анімаційної діяльності, які ведуть від 50 років минулого сторіччя з’ясовано, що цей вид послуги виник як відповідь на конкуренцію, адже головні завдання аніматора полягають у утворенні комфортної, дружньої і гостинної атмосфери у закладі, задоволенні потреб гостей у духовно-культурному, емоційному і фізичному комфорті, формуванні умов для приємної комунікації й проведення дозвілля. Анімація – це додаткові послуги, що надаються гостям готелів, туристичних баз, таборів і інших закладів дозвілля та відпочинку припускають, разом із добре організованими проживанням, харчуванням, створити найбільш комфортні умови для відпочинку. Раціонально організовані анімаційні послуги не залишають гостя без належної уваги, він постійно зайнятий тим, що його тішить, викликає позитивні емоції, формує позитивний настрій і збуджує бажання повертатися до таких емоцій знову і знову. В анімації використовують активні види відпочинку, до яких належать рухливі спортивні ігри, плавання, біг, піші прогулянки, аеробіка, скелелазіння, туристичні походи, і пасивні – читання, риболовля, заняття музикою, садівництво, комп’ютерні ігри, відвідування стадіонів, концертів, виставок, музеїв, огляд пам’ятників архітектури, історії й культури. З позицій сьогодення набуває значущості та потребує вирішення проблема ефективної професійної підготовки майбутніх аніматорів, спроможних здійснювати діяльність у закладах відпочинку та оздоровлення.