СТРАТЕГІЇ РЕГУЛЮВАННЯ ОВЕРТУРИЗМУ В РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНИХ ДЕСТИНАЦІЙ - Омельченко, Галина (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2023)
Безконтрольне зростання кількості туристів, що продовжується в деяких туристичних дестинаціях і нерівномірний розподіл попиту на туристичних потоках призводить до негативних наслідків і створює проблему надмірного туризму, яка набуває все більшого значення в глобальному масштабі. Мета дослідження - аналіз комплексу заходів, що враховує інтереси всіх суб’єктів індустрії туризму та зберігає історичні, культурні та природні пам’ятки, що становлять спадщину світового суспільства. Наголошено на важливості та необхідності збереження туристичної привабливості в умовах негативного прояву овертуризму. В роботі розглядаються різні підходи до розуміння сутності овертуризму, його наслідки та майбутні перспективи, а також напрямки вирішення зазначеної проблеми. Наголошено, що основним індикатором в оцінці овертуризму є показник пропускної спроможності (допустимого навантаження) дестинації, вивчення якого в даний час зміщується у бік психологічної складової – навантаження, що сприймається. Визначено оптимальну модель, яка дає можливість, використовуючи сукупність складових її конкретних параметрів, аналізувати ситуацію, що склалася в туристичній дестинації та прогнозувати надалі з метою створення механізму реалізації стратегії органів управління щодо запобігання чи подолання проблем розвитку території. дозволила узагальнити та систематизувати потенційно. Розглянуто комплекс стратегій та заходів, направлених на зменшення та подальше попередження надмірного туризму в європейських містах. Виокремлено стратегії, які запровадили відомі туристичні напрями для подолання надмірного туризму. Зазначено, що місцева влада туристичних дестинацій та представники світової туріндустрії повинні визнати, що існує певний компроміс щодо обмеження для зростання кількості туристів, що приїжджають, і значущості добробуту місцевих жителів над потребами глобального туристичного ланцюжка набагато вища. Без грамотного стратегічного планування та прогнозування розвитку туризму в дестинаціях досягти цього компромісу неможливо Дослідження також показує важливість політики та регулювання в контексті концепції надмірного туризму.