ПАКУВАННЯ ПАСТЕРИЗОВАНОГО МОЛОКА ЯК ЕЛЕМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЙОГО ЯКОСТІ - Сеник, Юрій (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2023)
На сучасному етапі розвитку харчової промисловості захисна функція пакування для максимального збереження якості продукту все менше є пріоритетною для виробників. Тепер, на передній план виходить маркетингова складова передача інформації споживачам для збільшення продажів продукту. Це пов’язано з тим фактом, що під час процесу купівлі споживач спочатку аналізує та оцінює зовнішній вигляд упаковки продукту, а лише потім ознайомлюється з інформацією, яка там винесена. Пакування продукції має на меті трансляцію певної інформації консьюмеру, яку, умовно, можна розділити на вербальну та візуальну. Не менш цікавими є вплив прозорості споживчої тари на ймовірність придбання цього товару. Такий ефект обумовлений безпосереднім візуальним сприйняттям продукту через упаковку та, відповідно, довіри до нього. З продукції різної номенклатури, представленої на полицях торгівельних закладів видно, що такий елемент «комунікації» з покупцями маркетологи вже успішно використовують, використовуючи повністю прозору упаковку чи лише певні її частини. Метою статті є лабораторне вивчення впливу різного типу освітлення на молоко пастеризоване у різних типах пакування та врахування цих результатів у розробці дизайну пакування та способах комунікації з покупцями. У статті розглянуто теоретичні основи впливу світлових променів та кисню на смак молока пастеризованого. Експериментальну частину перевірки гіпотези впливу УФ-випромінювання на молоко в різному пакуванні розділено на два етапи: на першому етапі проведено оцінку змін показників пероксидації ліпідів та органолептичних показників молока, яке зберігалося у прозорому та білому РЕТ пакуванні, а на другому – у прозорому РЕТ пакуванні та пюрпаці. Проведене дослідження дало поштовх до змінити підходу оцінки якості продукції на прикладі кореляції кількісних показників, отриманих аналітичними методами, та органолептичної оцінки продукції з їх подальшою статистичною обробкою. Використання титрометричного і фотометричного методів для встановлення окремих показників процесу ПОЛ дозволили пояснити отримані дані оцінки флейвору молока. Не менш важливим є статистична обробка результатів органолептичного аналізу, яка дозволила кількісно оцінити результат та сформувати висновок про відмінність продукту відповідно від споживчої тари.