ВИКОРИСТАННЯ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ ЯК КОМПЛЕКС БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН ДЛЯ НАПОЇВ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - Бондарчук, Зоя; Куриленко, Юлія; Андронович , Галина (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2022)
Широкий асортимент функціональних напоїв забезпечується вмістом різних інгредієнтів, які мають позитивний вплив на організм людини. Профілактична дія функціональних напоїв дає можливість збільшення позитивного впливу на підвищення фізичної витривалості, підвищення імунітету, регулювання сталого психоемоційного стану людини, покращення обміну речовин з подальшим позитивним впливом на функцію травлення та збільшення апетиту, позитивного впливу на стан серцево-судинної системи і забезпечення нормування енергетичного обміну в організмі. Зважаючи на сучасні проблеми індустрії функціональних напоїв є дуже актуальним постійне збільшення асортименту випуску цієї продукції, причому збагаченої біологічно активними речовинами. Основною метою дослідження є наукове обґрунтування використання рослинної сировини, як комплексу біологічно активних речовин в технології функціональних напоїв. Теоретичну та методологічну основу дослідження складають теорії, концепції та ідеї вітчизняних та зарубіжних вчених. В статті досліджено, оптимальні параметрами екстрагування біологічно активних речовин з рослинної сировини, а саме з меліси лікарської та розмарину. Проведено органолептичний аналіз екстрактів даних рослинних компонентів. Для збалансування біологічно активних речовин та збільшення вмісту вітамінів, функціональні напої додатково збагачували соком дикорослих ягід, які є цінними носіями вітамінів та біологічно активних речовин. З дикорослих ягід Черкаського регіону використовували чорноплідну горобину (аронію). Була проведена порівняльна біохімічна характеристика чорноплідної горобини (аронії), смородини та горобини звичайної. На основі отриманих даних, нами було розроблено технологію напоїв функціонального призначення збагачених біологічно активними речовинами. За результатами органолептичного оцінювання встановлено оптимальне співвідношення інгредієнтів для створення напою функціонального призначення. Результати проведених досліджень дозволяють зробити висновок про можливість і доцільність використання екстрактів рослин меліси лікарської, розмарину та соку дикорослих рослин, а саме чорноплідної горобини в технології напоїв функціонального призначення.