ОЦІНКА ТУРИСТИЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ХЕРСОНСЬКОГО РАЙОНУ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Івченко, Любов; Кравцов, Сергій; Крушельницька, Діана (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2022)
У статті зроблено оцінку природно-рекреаційного туристичного потенціалу Херсонського району з точки зору особливостей та відмінностей цієї території від інших районів Херсонської області. Наведено характеристику природно-рекреаційних територій регіону. Визначено, що окремі унікальні туристично-рекреаційні об’єкти регіону можуть бути цікавими не тільки для місцевих жителів. Оцінка природоохоронних території, яка проведена в роботі, дозволяє дістати висновку про достатньо обмежену кількість туристичних об’єктів, що наразі використовуються в організації туризму в Херсонському районі Херсонської області. Найбільш відомою дестинацією залишається національний природний парк «Олешківські піски». Найбільше культурно-історичних пам’яток району розташовано в місті Херсон. Заклади розміщення туристів розташовані нерівномірно і зосереджені переважно в обласному центрі. Порівняння запитів потенційних туристів та пропозицій туристичних операторів щодо подорожей в Херсонську область у web-додатку «Google Trends» дозволяє виділити «донорів» туризму в цей регіон. Відпочинок на Херсонщині найбільш цікавий жителям Херсона, Дніпропетровщини, Вінниччини, Галичини. Туристичні маршрути, в тому числі і по території Херсонської області, в основному починаються з Києва. Серед найпопулярніших турів – такі місця, як Олешківські піски та Станіславський ландшафтний заказник. Розвитку івентивного туризму сприяє проведення численних урочистих святкувань та мистецьких заходів, які організовуються адміністраціями міст і сіл району. Присутність в Херсонському районі обласного центру створює сприятливі умови для міського туризму, чим особливо користуються місцеві туристичні організації, намагаючись залучити туристів інноваційними маршрутами та технологіями побудови турів. Але відсутність морського узбережжя в Херсонському районі вимагає розробки окремої стратегії розвитку саме цієї території з включенням шляхів підтримки водного туризму, сільського зеленого, винного та гастрономічного, екологічного, історико-культурного, івентивного.