ФОРМУВАННЯ МІСТА ВІННИЦІ ЯК ТУРИСТИЧНОЇ ДЕСТИНАЦІЇ: СТРАТЕГІЧНІ ЦІЛІ, ЗАВДАННЯ - Онищук, Наталя; Корж, Наталія (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2022)
Вінниця туристична с кожним днем набирає оберти щодо подальшого розвитку свого потенціалу у даному напрямку діяльності, що дає можливість в подальшому генерувати значний інтерес як вітчизняних, так і іноземних туристів до міста. У статті запропоновано модель стратегічного розвитку м. Вінниці як туристичної дестинації, описано візію міста, визначено стратегічні та оперативні цілі для створення нової туристичної дестинації. Модель розроблялася з врахуванням потреб територіальної громади міста. Методологія розробки моделі містить кілька рівнів, серед яких – метод стратегічного управління розвитком територіальної громади як територіальної соціально-економічної системи, сукупність процесів при розробленні моделі, а також прикладні методики та техніки, які застосовуються в тому чи іншому процесі. У рамках розроблення моделі розвитку громади на практиці метод стратегічного управління застосовується через логічно несуперечливу послідовність процесів. У моделі описано систему стратегічних і оперативних цілей, досягнення яких повинно призвести до стратегічного бачення розвитку міста. Визначені завдання, як окремі програми за кожним стратегічним напрямом, що можуть складатися з проектів місцевого розвитку, в рамках яких передбачені реалістичні цілі, конкретні заходи, потенційні виконавці та фінансові ресурси, необхідні для реалізації моделі. Застосування моделі дозволить створити цілісну ефективну систему, направлену на розбудову конкурентоспроможного туристичного продукту та забезпечення на цій основі комплексного розвитку територіальної громади міста, її соціально-економічного зростання за умови раціонального використання та збереження екологічної рівноваги, історико-культурної спадщини, рекреаційних ресурсів тощо. Реалізація моделі передбачає, що в рамках стратегічного партнерства влади, громади та бізнесу кожен зможе знайти свої інтереси та долучитися до розвитку міста. Ефективне використання туристично-рекреаційного потенціалу міста може стати одним з основних джерел наповнення бюджету території, підвищення рівня зайнятості населення та забезпечення зростання його доходів.