ВІДНОВЛЕННЯ РЕКРЕАЦІЙНИХ ТЕРИТОРІЙ ЯК ПЕРСПЕКТИВНИЙ НАПРЯМОК ДЛЯ РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ - Бєляєва, Світлана; Герман, Ірина (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2022)
У роботі наведено аналіз стану рекреаційних ресурсів парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Парк ім. Декабристів», що розташований на території міста Кам’янка в Черкаській області. Метою дослідження є актуалізація необхідності вирішення комплексу питань щодо сприяння збереженню та відновленню рекреаційних природних ресурсів на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва ім. Декабристів у м. Кам’янка на Черкащині для популяризації регіонального туризму на рекреаційних ПЗТ. Для розкриття теми дослідження здійснено огляд й відповідний аналіз інформативно-нормативної бази щодо питань утворення, охорони, збереження, використання та відновлення рекреаційних природних ресурсів на території Черкаської області, зокрема на рекреаційних територіях ПЗФ. Опрацьовано дані про природно-ресурсний потенціал м. Кам’янка та його природно-заповідні території (далі – ПЗТ), в першу чергу, парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Парк ім. Декабристів», перспективи відновлення природних ресурсів і створення привабливих рекреаційних послуг. У статті доведено, що рекреаційні ресурси природно-ландшафтних територій у м. Кам’янка на Черкащині мають достатньо потужний потенціал для того, щоб створювати відповідні рекреаційні території та надавати рекреаційні послуги як місцевим мешканцям, так і гостям міста. Стаття узагальнює аргументи щодо важливості відновлення рекреаційних територій як перспективного напрямку для розвитку туризму. За результатами дослідження на прикладі рекреаційних ресурсів парку ім. Декабристів, Тясминського каньйону та рекреаційних природних територій м. Кам’янка на Черкащині зроблено висновки щодо важливості збереження, відновлення рекреаційних територій як на місцевому, так і на загальнодержавному рівні, підтримки перспективного напрямку в туризмі –створення та надання рекреаційних послуг. Підкреслено вагому роль науковців у вирішенні питань фундаментальних і прикладних досліджень рекреаційних ресурсів, створення відповідних інформативних баз у сфері поводження з рекреаційними ресурсами як на місцевому, так і на національному рівні. В статті доведено, що важливо було б відповідним органам влади, Кам’янському державному історико-краєзнавчому заповіднику, небайдужим до збереження нашої краєзнавчої спадщини сприяти розробці проекту відновлення території парку ім. Декабристів у м. Кам’янка на Черкащині, узбережжя та русла Тясминського каньйону з урахуванням потреби створення більш відкритого простору від занедбаних інфраструктурних об’єктів, що не мають архітектурної, культурно-мистецької цінності, та облаштувати природно-архітектурний ландшафт відповідно до потреб часу та за умов збереження природно-історичної доцільності. Результати проведено дослідження можуть бути корисними для працівників сфери туризму, сфери послуг у цілому; науковців, викладачів і студентів вищих навчальних закладів, які опановують спеціальності «туризм», «садівництво та виноградарство», «садово-паркове мистецтво», «екологія» тощо.