ДИНАМІКА ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ В ЗАКЛАДАХ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА - Вівсюк, Ірина (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2022)
Трудові ресурси як складова економічного потенціалу готельного підприємства включають в себе інтелектуальний потенціал, організаційно-управлінський потенціал, рівень кваліфікації працівників, здатність креативно мислити та інформаційний потенціал. Ефективність їх використання й управління забезпечує безперебійне функціонування закладів. Надання якісних послуг та високий рівень сервісу залежить від кваліфікованого та вмотивованого персоналу, який виконує свої функції як частина цілісної системи. Якісні та кількісні показники кадрів відображають рівень успішного та ефективного функціонування підприємства на ринку задля досягнення його цілей. Проте під впливом зовнішніх чинників виникає циклічного безробіття, забезпеченість трудовими ресурсами має строкатий характер, що викликано економічними, епідеміологічними та політичними кризовими явищами. У статті проведено дослідження щодо динаміку показників займаних та найманих працівників, середньооблікової кількості штатних працівників і витрати на персонал, зокрема на оплату праці й соціальні виплати. Дані показники відображають не лише рівень забезпеченості трудових ресурсів, а й рівень економічного потенціалу, ефективність його використання, успішність діяльності підприємства готельного господарства. Проаналізовано динаміку основних кількісних показників трудових ресурсів в країні в цілому та за регіонами. Встановлено, що значне зниження досліджуваних показників відбувалося під впливом вторгнення країни-агресора на територію східної частини України та анексії півострова Крим, початок повномасштабної війни на території країни, що зумовило нестабільний економічний стан в країні. Також слід відзначити епізодичне припинення діяльності закладів готельного господарства під час всесвітньої епідеміологічної кризи, що залишило негативний відбиток на кількісний показниках трудових ресурсів. Проте, доцільно заважити, що можна спостерігати період стабілізації й адаптації до чинників впливу, відповідно й збільшення у динаміці показників, що характеризує покращення стану економічного потенціалу підприємства та економічного стану країни.