ФРАНЧАЙЗИНГ ЯК СУЧАСНИЙ КАТАЛІЗАТОР РОЗВИТКУ РИНКУ ТУРИСТИЧНИХ ПОСЛУГ - Тихоненко, Юлія; Івашина, Лілія (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2020)
У статті розглянуто питання перспективи туристичного бізнесу та франчайзингу як одного із факторів його розвитку на сучасному етапі. Основною метою є розгляд умов поширення франчайзингу в туристичній галузі України, перспектив та проблем його розвитку. Актуальним на сьогоднішній день для розвитку туристичних підприємств є об’єднання їх у франчайзингові мережі. Під час наукового дослідження використані інформативно-аналітичні методи, методи порівняння, узагальнення, синтезу тощо. Теоретичною й методологічною основою дослідження стали наукові публікації та праці вітчизняних і зарубіжних вчених з питань практичного застосування франчайзингу у туристичному бізнесі. При написанні даної статті на основі проведених досліджень та аналізу формування і розвитку франчайзингу в Україні та світі було виділено етапи еволюції франчайзингу, як сучасної теоретичної основи здійснення підприємницької діяльності в туристичному секторі. Беручи до уваги історичні особливості та аналіз дослідження концепту франчайзингу, визначено та обґрунтовано поняття франчайзингу як інноваційного інструменту забезпечення ефективної діяльності туристичного бізнесу. Досліджено та обґрунтовано доцільність об’єднання туристичних підприємств у франчайзингові мережі, як перспективний напрям розвитку сучасного туристичного бізнесу. У статті висвітлюються проблеми і перспективи розвитку франчайзингової системи в туристичному бізнесі в Україні. Розкрито особливості створення франчайзингових мереж як найбільш ефективної форми діяльності в туристичному бізнесі. Проаналізовано найпопулярніші франшизи в Україні. Визначено основні переваги і недоліки франчайзингу для франчайзера та для франчайзі. Зроблено висновки про те, що створення франчайзингових мереж є перспективним напрямком розвитку вітчизняних мережевих туристських структур. Подальші наукові дослідження системи франчайзингу прискорять вихід України з економічної кризи, а також виведуть туристичний бізнес на новий рівень розвитку. Результати дослідження можуть бути корисними для працівників сфери туризму, науковців, викладачів та студентів спеціальності «Туризм».