AGILE-МЕТОДОЛОГІЯ В УПРАВЛІННІ ТРУДОВИМИ РЕСУРСАМИ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ - Старинець, Олена; Литвин, Тетяна (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2020)
Стаття присвячена темі менеджменту трудових ресурсів в загальному та в індустрії гостинності зокрема. Управління трудовими ресурсами – це одна з основних складових управління сучасною організацією, незалежно від того, чи вона є державною структурою чи комерційною. Ця функція управління постійно розширюється, забезпечуючи якнайкраще використання людського ресурсу. У часи дефіциту кваліфікованих робітників і все швидшого розвитку на все коротших і коротших проміжках часу правильне та контрольоване використання людських ресурсів стає все більш важливим. Останнім часом з’явилася негативна тенденція сприймати персонал організації як звичайний трудовий ресурс. Це знижує особистість до її економічної цінності. Керівники та менеджери з персоналу можуть лише частково зрозуміти аспект питання. Зрештою, мова йде про заохочення та мотивацію працівників, що часто йде пліч-о-пліч з особистим розвитком. Негнучкі плани та жорстка ієрархія можуть працювати, коли суспільство рухається повільно і передбачувано, але в сучасному швидкозмінному світі все це блокує введення всіх можливих інновацій, витрачає дорогоцінний час і заважає організаціям скористатися новими можливостями. В статті розглянуто методологію удосконалення робочого процесу Agile та один з найдієвіших її інструментів Kanban, уміле використання яких може значно підвищити ефективність використання трудових ресурсів. Традиційний тип менеджменту зорієнтований на лінійність та контроль, а метод Agile – на клієнтів та швидкість виконання бізнес-процесів. Людські ресурси більше не обмежуються лише впровадженням контролю та стандартів для управління виконанням, а швидше сприяють програмам і стратегіям, що покращують організаційну спритність, інновації, співпрацю та покращують прийняття рішень. Успіх Agile у просуванні більш швидкої, орієнтованої на клієнтів та економічно вигідної розробки програмного забезпечення змусив звернути на себе увагу і впровадити цю методику в організаціях і інших галузей діяльності, в тому числі і індустрії гостинності.