ПЕРСПЕКТИВИ КАТЕГОРИЗАЦІЇ ГОТЕЛЬНИХ ГОСПОДАРСТВ ТА УНІФІКАЦІЯ СИСТЕМ ОЦІНЮВАННЯ - Медвєдєв, Григорій (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2020)
У публікації проведено аналіз особливостей систем оцінювання підприємств готельних господарств. З’ясовано, що в умовах збільшення кількості та зростання якості готельних послуг стає актуальною проблема систем оцінювання, категоризації та стандартизації підприємств. Досліджено понад 30 різних систем класифікації, що використовуються у міжнародній практиці. З’ясовано, що існує два варіанти створення систем оцінювання та стандартизації готельних підприємств: на основі сформованих спеціалізованими спілками готельєрів і профільними організаціями та визначених органами державної влади систем вимог. Ретельно досліджено та систематизовано особливості оцінювання готельних підприємств у різних країнах світу. Для прикладу було взято країни, які входять у десятку найпопулярніших серед туристів (Австрія, Швейцарія, Велика Британія, Німеччина, Канада, Франція, Сінгапур, США, Швеція, Іспанія). На підставі проведених досліджень доведено складність створення єдиної системи оцінювання готелів через різноманітність потреб туристів з різних країн світу. Обґрунтовано необхідність уніфікації систем оцінювання та створення єдиної світової системи категоризації готелів, що дасть можливість туристам з різних точок світу легше розуміти, чого очікувати від інтернаціональних категорій готелю. Саме через складність створення єдиної системи оцінювання готелів слід почати з уніфікації стандартів обслуговування у сфері додаткових послуг. Це дасть змогу швидше прийти до розуміння категорій готелів у різних країнах туристами, а також дасть чіткіше уявлення про те, які характеристики повинна мати єдина світова система оцінювання готельних підприємств. Через проведений у роботі аналіз вже існуючих систем оцінювання стає зрозумілим, якими якостями має володіти єдина міжнародна система категоризацій готельних підприємств. Результати дослідження можуть бути корисними для працівників сфери туризму та готельно-ресторанного бізнесу, науковців, викладачів і студентів спеціальностей «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа».