ПЕРЕДУМОВИ СТВОРЕННЯ БАРНИХ ПРОГРАМ ДЛЯ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА ПРИ ГОТЕЛЯХ - Пушка, Ольга; Сильчук, Тетяна; Шевченко, Ілля; Войко, Мирослава (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
У статті розглядається сучасний стан розвитку та споживання напоїв функціонального призначення. Проаналізовано стан споживання алкогольних напоїв у світі та встановлено зниження його тенденції серед молоді, що зумовлено інтересом до здорового способу життя та новими знаннями про зв’язок харчування з профілактикою хронічних захворювань, зміною споживчих уподобань та економічних обставин у розвинених країнах світу. Проведено аналіз останніх досліджень та публікацій і встановлено, що в умовах сьогодення зростає інтерес до натуральних, функціональних продуктів, збагачених вітамінами, мінералами, антиоксидантами та біоактивними речовинами. Значного поширення набуває ідея персоналізованих напоїв для окремих груп споживачів, які здатні покрити потреби організму людини у бажаних нутрієнтах. Збільшується інтерес до використання локальних інгредієнтів для виробництва напоїв із заданою користю. Запропоновано склад та розроблено барні програми для закладів ресторанного господарства при готелях, які орієнтовані на потреби гостей. Детокс-програма спрямована на очищення організму та нормалізацію обміну речовин, антистресова програма допомагає зменшити напруження та нормалізувати емоційний стан, програма для імунітету орієнтована на зміцнення захисних функцій організму, програма для сну розроблена для покращення якості відпочинку, дитяча програма забезпечує надходження вітамінів і поживних речовин в період росту, спортивна програма створена для підтримки витривалості та відновлення після фізичних навантажень. Особливу увагу приділено використанню функціональних інгредієнтів у складі напоїв із заданими властивостями, що сприяють поліпшенню здоров’я споживачів, аналізу ринкових тенденцій, які свідчать про зростання попиту на оздоровчі напої. Проведено анкетне опитування постояльців готельного комплексу «Glibivka Family Park» та встановлено актуальність впровадження розроблених барних програм у закладах ресторанного господарств при готелях, які дозволять підвищити конкурентоспроможність закладу, підвищуючи попит на споживання оздоровчих напоїв із очікуваним ефектом.