ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ КРОСКУЛЬТУРНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ФАХІВЦІВ СФЕРИ ГОСТИННОСТІ В ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ПРОФЕСІЙНИХ ДИСЦИПЛІН - Чепурда, Ганна; Шестель, Олена; Старинець, Олена (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
У дослідженні розглянуто поняття «кроскультурна компетентність» та «кроскультурна комунікація», особливості формування кроскультурної компетентності фахівців сфери гостинності (спеціальностей «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа») у процесі вивчення професійних дисциплін. Особлива увага в цій статті приділяється важливості володіння навичками кроскультурної комунікації в системі професійної освіти фахівців сфери гостинності. У процесі аналізу освітніх програм за вищезазначеними спеціальностями визначено професійні дисципліни, вивчення яких може сприяти формуванню кроскультурної компетентності у фахівців сфери гостинності, а також методи та технології навчання. Такими освітніми компонентами є: «Іноземна мова за професійним спрямуванням», «Друга іноземна мова за професійним спрямуванням», «Туристсько-рекреаційне країнознавство», «Етнічні кухні», «Світова художня культура в туризмі» тощо. Визначено фактори та умови, за яких можливий успішний розвиток кроскультурної компетентності. Зокрема, проаналізовано стандарти вищої освіти за спеціальностями «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти і виокремлені загальні та професійні компетентності, що стосуються кроскультурної комунікації фахівців сфери послуг. Зауважимо, що в період поглиблення глобалізаційних і євроінтеграційних процесів питання кроскультурної компетентності для фахівців сфери гостинності набуває особливої актуальності, оскільки щоденне виконання професійних завдань і обов’язків безпосередньо пов’язане з потребою спілкування з представниками різних національностей, які мають свої культурні особливості. Важливими аспектами міжкультурної комунікації є толерантність і повага до особливостей різних культур, уникнення «культурного шоку». Таким чином, володіння кроскультурною компетентністю є важливою умовою здійснення успішної професійної діяльності фахівців спеціальностей «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа».