ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ HACCP У РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ: РЕГУЛЯТОРНІ ВИМОГИ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ - Мітал, Олена (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
У статті аналізуються аспекти впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР у ресторанному бізнесі України. Ефективна імплементація принципів НАССР передбачає не лише відповідність формальним вимогам, а й детальне розуміння особливостей виробничих процесів кожного закладу. Адаптація стандартів НАССР до умов українського ринку потребує інтеграції міжнародного досвіду з національними нормативами та законодавством. Проведено аналіз регуляторних вимог відповідно до чинного законодавства та міжнародних стандартів, визначено ключові правові акти, що регулюють процедури сертифікації та контролю якості. Описані основні етапи інтеграції системи НАССР для закладів різних форматів — ресторанів, стейк-хаусів, суші-барів та підприємств із власним виробництвом. Особливу увагу приділено питанню ідентифікації критичних контрольних точок, розробці санітарних програм та процедур моніторингу, а також значенню належної документації та навчання персоналу. Продемонстровано, що запровадження НАССР сприяє підвищенню рівня безпеки продукції, оптимізації витрат, посиленню репутації закладу та забезпеченню конкурентоспроможності на ринку ресторанних послуг. Результати дослідження свідчать, що інвестиції у розвиток систем контролю якості забезпечують сталі переваги, дозволяють мінімізувати ризики харчових отруєнь, зменшити кількість претензій від контролюючих органів, а також підвищити довіру споживачів. Обґрунтована необхідність індивідуального підходу до впровадження стандартів для різних типів закладів, а також важливість системної роботи й відповідальності персоналу для досягнення стабільної якості послуг та розвитку довгострокових взаємин із клієнтами. Якість організації процесів визначає не лише безпеку харчових продуктів, а й репутацію закладу, рівень лояльності клієнтів і конкурентоспроможність на європейському ринку ресторанних послуг. Додатково, запровадження системи позитивно позначається на репутації закладу, адже гості все частіше надають перевагу місцям із гарантовано високим рівнем сервісу. Підвищення задоволеності клієнтів є ключовою перевагою, оскільки задоволені відвідувачі повертаються та рекомендують заклад іншим. Постійне вдосконалення процесів забезпечує конкурентоспроможність підприємства в умовах динамічного ринку ресторанних послуг.