ПРОБЛЕМАТИКА ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ В РЕСТОРАННІЙ ІНДУСТРІЇ У КОНТЕКСТІ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ СУЧАСНОГО СУСПІЛЬСТВА - Малий, Микола; Семикрас, Володимир (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
У статті досліджено ключові аспекти ефективного управління витратами в ресторанній індустрії на сучасному етапі розвитку суспільства крізь призму специфіки інтегрування цифрових технологій у діяльність закладу ресторанного господарства. З’ясовано, що в епоху цифрового суспільства особливої актуальності набуває інтегрування провідних інноваційних інформаційно-комунікаційних технологій (від цифрових засобів комунікації, документообігу, цифрового інструментарію накопичення і аналізу інформації, до цифрових платформ, програмних продуктів та ін.) у процес управління витратами закладів ресторанної індустрії. Констатовано, що цифрові рішення в сучасній ресторанній індустрії безпосередньо впливають на прибутки завдяки кращому контролю витрат і оптимізації доходів, а заклади ресторанного господарства, що використовують технології, випереджають конкурентів у сучасному цифровому світі. Удосконалення POS-систем трансформує процес керування операціями та взаємодії з клієнтами в ресторанній індустрії. Виявлено, що основними тенденціями ресторанних технологій, що створюють основу для успіху в ресторанній індустрії на сучасному етапі є: автоматизовані цифрові меню та кіоски самообслуговування, доповнена реальність (AR) і віртуальна реальність (VR), роботизовані кухні, AI-Power, гіперперсоналізований досвід, розумне управління ресторанами та IoT, переосмислення організації заходів та приватних обідів: тримісні місця, екологічно чисті технології, платформи онлайн-замовлень, техніка найму та планування, безконтактні та мобільні платіжні рішення, удосконалення POS-систем, системи бронювання та бронювання, рішення щодо витрат на їжу та напої, Wearable Tech. Проаналізовано цифрові інструменти, що сприяють покращенню ефективності процесу управління витратами в ресторанній індустрії на прикладі back-of-house (BOH). Виявлено, що суттєвою перевагою впровадження цифрових інструментів у back-of-house є можливість отримання легкого доступу до цифрового відбитку ресторану, в якому зберігаються, аналізуються та інтерпретуються дані всіх критичних процесів у закладі громадського харчування.