СОЦІОКУЛЬТУРНА РОЛЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ КУХНІ У ФОРМУВАННІ ЕТНІЧНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ - Колінько, Наталія; Воляник, Галина; Шутка, Світлана (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
У статті розглянуто соціокультурну роль національної кухні у формуванні, підтриманні та трансформації етнічної ідентичності. Підкреслюється, що харчування не можна зводити лише до утилітарної функції задоволення фізіологічних потреб, адже воно виступає потужним культурним кодом, який утілює історичну пам’ять, колективні цінності, символічні значення та механізми соціалізації. Національна кухня постає одним із найстійкіших маркерів культури, здатним зберігати самобутні риси впродовж століть і водночас адаптуватися до зовнішніх впливів – міграцій, глобалізаційних процесів та технічної модернізації. Актуальність дослідження зумовлена недостатньою увагою науковців до взаємозв’язку кулінарних практик та процесів конструювання ідентичності, а також потребою осмислити харчування як структурний елемент соціокультурної системи. Теоретичне підґрунтя статті поєднує напрацювання у сфері food studies, культурологічних та етнографічних студій й міждисциплінарних підходів, що акцентують на ролі повсякденних харчових практик у формуванні культурної пам’яті та забезпеченні міжпоколінної спадкоємності. Показано, що національні кухні відображають взаємодію географічних, кліматичних, історичних і соціально-економічних чинників, утворюючи унікальні гастрономічні репертуари. Окрему увагу приділено символічному й психологічному вимірам харчування, зокрема феномену «comfort food», що підтримує емоційну рівновагу, почуття належності та зберігає культурні зв’язки в умовах міграцій, вимушеного переселення чи соціальних криз. У результаті аналізу доведено, що кулінарні символи виконують не лише функцію маркерів етнічної своєрідності, але й виступають інструментами культурної комунікації, передаючи цінності, смакові уподобання та норми поведінки. Відтак кухня постає як матеріальна й водночас духовна категорія, що поєднує повсякденність із ширшими культурними наративами. Зроблено висновок, що дослідження національної кухні у соціокультурному вимірі відкриває нові горизонти для розуміння механізмів формування, збереження та трансформації етнічної ідентичності в умовах сучасних глобальних викликів.