ІНТЕГРОВАНА СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ТА БЕЗПЕЧНІСТЮ ОРГАНІЗАЦІЇ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА ЗАСОБАМИ ЕЛЕКТРОННИХ СИСТЕМ - Кузьмін, Олег; Солдатова, Оксана; Павлюченко, Олена; Фокша, Дар’я; Кузьмін, Дмитро (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
У статті розглядаються теоретичні та практичні засади розробки й упровадження інтегрованої системи управління якістю та безпечністю у закладах ресторанного господарства із використанням сучасних електронних систем, зокрема автоматизованої платформи «СУПіК 2». Обґрунтовується актуальність проблеми забезпечення стабільної якості та безпечності харчових продуктів у сфері ресторанного господарства та громадського харчування, особливо в умовах післявоєнного відновлення України, коли підвищуються вимоги до ефективності управління, прозорості процесів та інклюзивності середовища. Окреслено ключові організаційні аспекти побудови системи: структуру управління персоналом, функціональні обов’язки співробітників, механізми їх підготовки та атестації, а також стандарти, що регламентують технологічні процеси обслуговування. Визначено, що впровадження принципів НАССР у поєднанні з електронними інструментами дозволяє ідентифікувати потенційно небезпечні чинники, своєчасно контролювати критичні точки та здійснювати коригувальні дії в режимі реального часу. Детально розглянуто переваги використання електронних журналів складського обліку, бракеражу сировини й готової продукції, контролю відходів, планування закупівель і формування меню відповідно до діючих нормативних документів. Особлива увага приділена значенню цифрових систем у забезпеченні інклюзивного харчування: інтеграція даних про особливі потреби споживачів дозволяє формувати персоналізовані раціони, враховуючи вікові, медичні та дієтичні обмеження. Доведено, що комплексне використання системи «СУПіК 2» у закладах підвищує їх конкурентоспроможність, оптимізує роботу персоналу, знижує ризики фінансових зловживань і забезпечує відповідність міжнародним стандартам ISO 22000 та Стратегії цифрової трансформації інноваційної діяльності України до 2030 р. Таким чином, інтегрована система управління якістю та безпечністю на основі електронних рішень є дієвим інструментом розвитку сучасного ресторанного бізнесу, спрямованого на підвищення якості обслуговування, зміцнення довіри споживачів і створення безпечного та інклюзивного середовища громадського харчування.