ТЕХНОЛОГІЇ РИБНОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ: СУЧАСНІ ДОСЯГНЕННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Дорожко, Владислав (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Стаття присвячена дослідженню технологій рибної продукції в Україні, їх сучасних досягнень та перспектив розвитку. Метою дослідження є аналіз сучасного стану технологій виробництва та переробки рибної продукції в Україні, виявлення ключових проблем галузі та визначення перспектив її розвитку з урахуванням світових інноваційних тенденцій. У ході наукового дослідження використовувалися загальнонаукові методи пізнання: аналіз, синтез, порівняння, узагальнення, системний підхід та прогнозування. Результати дослідження показують, що розвиток технологій рибної продукції в Україні визначається переважним використанням традиційних методів переробки, серед яких домінують консервування та пресервування, закріплені у чинних стандартах ДСТУ. Зроблено висновок, що саме завдяки сформованій інфраструктурі консервного виробництва галузь зберігає сталі позиції на внутрішньому ринку, забезпечуючи довготривале зберігання продукції та задоволення потреб споживачів. Показано, що сучасний стан галузі характеризується низкою системних проблем. Встановлено, що українська рибопереробна промисловість критично залежить від імпорту, який перевищує 90 % загального обсягу ринку. Виявлено ключові виклики: зменшення промислового вилову риби внаслідок втрати акваторій Чорного та Азовського морів, поширеність тіньового сектору, частка якого сягає до 60 %, низький рівень внутрішнього споживання порівняно з країнами ЄС та обмежене використання сучасних технологій переробки. Разом із тим досліджено перспективні напрями розвитку індустрії, серед яких ключову роль відіграє впровадження інноваційних методів. Зроблено акцент на нетермічних технологіях обробки рибної продукції (HPP, CP, PEF, ультразвукова обробка), що дозволяють зберегти харчову цінність, органолептичні властивості та безпечність готової продукції. Показано важливість застосування цифрових рішень та систем штучного інтелекту для контролю якості, прогнозування термінів зберігання та оптимізації виробничих процесів. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання його результатів для формування стратегій модернізації рибопереробної промисловості України з урахуванням світових інноваційних практик.