АКТУАЛЬНІ АСПЕКТИ ПРОМОЦІЇ ВИННОЇ ІНДУСТРІЇ УКРАЇНСЬКИМИ СОМЕЛЬЄ – ІННОВАЦІЙНИЙ ІНСТРУМЕНТ РЕКЛАМИ В ГОСТИННОСТІ - Жук, Юрій; Манько, Андрій; Романів, Павло (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Стаття присвячена дослідженню актуальних аспектів промоції винної індустрії України через діяльність сомельє як інноваційного інструменту реклами у сфері гостинності. Проаналізовано сучасний стан українського виноробства, його динамічний розвиток та основні виклики, з якими стикаються виробники вина на внутрішньому та міжнародному ринках. Особливу увагу приділено ролі сомельє у популяризації національного винного продукту, їхній взаємодії з виробниками, ресторанами та спеціалізованими торговельними мережами. Українська винна індустрія динамічно розвивається, а сомельє відіграють ключову роль у її популяризації. Вони сприяють формуванню винної культури, організовують дегустації, співпрацюють з виробниками та міжнародними експертами. Акцент зроблено на просуванні локальних вин та підвищенні їхньої конкурентоспроможності. У статті розглянуто діяльність Асоціації сомельє України та її внесок у розвиток винної культури, зокрема шляхом організації дегустацій, професійних конкурсів та міжнародних заходів. Визначено значення стратегічного партнерства українських виноробів із сомельє для формування позитивного іміджу національного вина. Акцентовано увагу на зростаючому тренді популяризації локальних сортів винограду, які формують унікальну енологічну ідентичність України. Окремо проаналізовано маркетингові підходи, які використовуються для просування українського вина, зокрема соціальні медіа, дегустаційні заходи, співпрацю з міжнародними експертами та винними асоціаціями. Визначено основні бар’єри для розвитку української винної індустрії, серед яких недостатня поінформованість споживачів, конкуренція з іноземними виробниками та обмеженість ресурсів для масштабного просування. У підсумку доведено, що діяльність сомельє є важливим фактором формування культури споживання вина в Україні, розвитку винного туризму та підвищення конкурентоспроможності української винної індустрії. Розглянуто перспективи подальшого розвитку винного ринку через інтеграцію міжнародних стандартів якості, розширення мережі професійних сомельє та підтримку локальних виноробів.