ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ЯК ТЕХНОЛОГІЯ АВТОМАТИЗАЦІЇ ЗАКЛАДІВ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Антошкова, Наталія; Гризовська, Лілія; Прилепа, Наталія (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Сучасні реалії забезпечення конкурентоспроможності закладів індустрії гостинності передбачають застосування інноваційного підходу до організації та провадження бізнес-процесів. В основі такого інноваційного підходу на перший план виходить технологія штучного інтелекту, яка покликана інтегрувати інформаційні системи і технології готелів, ресторанів, туристичних підприємств самостійно приймати управлінські рішення на основі готових алгоритмів. Програмні продукти такого типу здатні не лише автоматизувати рутинні завдання, такі як бронювання, реєстрація, обслуговування гостей, що дозволяє персоналу зосередитися на більш важливих завданнях, а й оптимізувати управління ресурсами, прогнозування попиту, персоналізація послуг – усе це підвищує ефективність роботи закладу індустрії гостинності в цілому. Інноваційні технології в туризмі та готельно-ресторанному бізнесі, де функції персоналу виконують продукти штучного інтелекту, сприяють автоматизованому якісному виконанню запитів гостей, із мінімальними витратами для закладу, максимальними якісними параметрами сервісу та фінансовими показниками. Так, чат-боти та віртуальні помічники надають цілодобову підтримку гостям, відповідають на запитання, допомагають з бронюванням, вибором туру чи замовленням сніданку. Персоналізовані рекомендації та пропозиції на основі даних про гостей роблять перебування в готелі чи ресторані більш комфортним, що забезпечує клієнтоорієнтований сервіс і, як результат, стійку лояльність гостей. Як висновок, застосування АІ-технологій дозволяє скоротити витрати на персонал, зменшити кількість помилок, оптимізувати використання енергії та інших ресурсів, і його використання стає обов’язковою умовою успішного майбутнього сфери гостинності. Впровадження технологій штучного інтелекту у сферу гостинності відкриває нові перспективи розвитку галузі, створює численні можливості зміцнення міжнародних зв’язків у сфері туризму, дозволяє українським ресторанам, готелям і туристичним агенціям застосовувати інноваційні практики обслуговування гостей.