ЗАСТОСУВАННЯ МОДИФІКОВАНОЇ УПАКОВКИ ДЛЯ ПОДОВЖЕННЯ ТЕРМІНУ ПРИДАТНОСТІ ФІЛЕ З ЧЕРВОНОГО М’ЯСА КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ - Маринін, Андрій; Пасічний, Василь; Святненко, Роман; Миколів, Іван; Майстренко, Олексій (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Упаковка харчових продуктів відіграє важливу роль, для забезпечення якості та безпечності харчових продуктів, і за належних умов придатна подовжити термін придатності продуктів під час зберігання та транспортування, захищаючи їх від фізичних, екологічних, хімічних та мікробних небезпек. Маркована упаковка також виконує функцію інформативної комунікації між виробником і споживачем. В якості пакувальних матеріалів в більшості випадків використовуються полімерні матеріали. Близько 40% полімерних матеріалів використовується для пакування харчових продуктів у різних формах, таких як плівки, чашки, пляшки, листи, лотки, тощо,що спричинює серйозні екологічні ризики. Нанокомпозитні пакувальні матеріали на основі біополімерів є одними з перспективних типів пакування які мають високу механічну, термічну, біорозкладану, хімічну стійкість, антимікробні та газові бар’єрні властивості по відношенню до кисню, вологи, ароматизаторів і ліпідів. У статті представлені результати дослідження впливу різних видів пакування (модифіковане газове середовище, упаковка з поглиначами кисню) на якість філе з червоного м’яса стегна курчат-бройлерів протягом 10 діб зберігання. Метою дослідження був аналіз фізико-хімічних показників червоного м’яса стегна курчат-бройлерів упродовж зберігання при різних типах пакування. Вибір м’яса обумовлений його високою біологічною цінністю, високому вмісту білка, а також збалансованому вмісту амінокислот. Крім того воно не має жирових відкладень, що сприяє кращому його засвоєнню. Контрольний зразок продемонстрував помітне зменшення вологи, збільшення pH та погіршення вологовтримуючої здатності. Пакування з модифікованим газовим середовищем забезпечила краще збереження якості порівняно з контролем, проте найбільш ефективними виявилося пакування з використанням поглиначів кисню. Зокрема, застосування двох поглиначів кисню забезпечило високий рівень вологи, стабільний pH, кращу вологоутримуючу здатність та органолептичну оцінку якості продукту протягом усього терміну зберігання.