ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ВИНОРОБСТВА У ПЕРСПЕКТИВНИХ ВИНОРОБНИХ РЕГІОНАХ УКРАЇНИ - Брикова, Тетяна (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Україна є аграрно-індустріальною державою із багатовіковими традиціями розвитку сільськогосподарських галузей виробництва. Виноробство стало однією з перспективних галузей, завдяки яким Україна заявила про себе по всьому світу, про що свідчать перемоги та відзнаки міжнародного рівня. Військова агресія Росії спричинила величезні збитки виноробному потенціалу України, починаючи з 2014 року, хоча експерти максимально травматичним називають 2022 рік. Не зважаючи на труднощі, які ускладнюють розвиток галузі, виновиробництво поступово відновлюється в умовах війни. Через втрату значних виноробних площ внаслідок окупації територій, активних бойових дій, замінувань, тощо все активніше почали розвиватись виноробні потужності нетипово виноробних регіонів України. Метою даного дослідження став аналіз особливостей виробництва вина у «невиноробних» регіонах України, зважаючи на особливості регіонів. Для цього в ході дослідження було вивчено фактори, що мають потенційний вплив на органолептичні якості вина в процесі вирощування винограду та виготовлення напою. Серед факторів, що впливають на якість та органолептику готового напою експерти (як українські, так і міжнародні) виділяють зміну кліматичних умов, що призводить не лише до зміни спеціалізації виробництва (вибір сортового різноманіття), але й до зміни органолептики готового продукту. Так на міцність вина впливає середньорічна температура: чим вищі температури, тим швидше дозрівають солодші ягоди, але з меншим вмістом соку. Це призводить до потреби більшого використання води в технологічному процесі та підвищення міцності напою на момент закінчення бродіння. Зміна ґрунтових характеристик також може значно впливати на органолептику готового напою. Також важливим є мікробне природне обсіменіння ягід, що також значно впливає і на міцніть вина, і на його органолептичні показники, не зважаючи на використання комерційних штамів. Саме тому вивчення маркетологічних вподобань українців та особливостей напоїв в кожному з регіонів України є важливим завданням для розвитку галузі та становить перспективу подальших досліджень.