РОЗБУДОВА РИНКОВОГО СЕРЕДОВИЩА В ОЛІЙНО-ЖИРОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ НА ЗАСАДАХ РОЗВИТКУ СЕКТОРІВ ГЛИБОКОЇ ПЕРЕРОБКИ СИРОВИНИ В УМОВАХ ВІДРОДЖЕННЯ ТА ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Антонюк, Павло (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Стаття присвячена аналізу стану та тенденцій розвитку олійно-жирової промисловості України, зокрема в контексті розвитку секторів глибокої переробки сировини та впливу євроінтеграційних процесів на ринкове середовище цієї галузі. Олійно-жирова промисловість є важливим компонентом національної економіки України, що забезпечує не лише продовольчу безпеку, але й створює значну кількість робочих місць та забезпечує валютні надходження від експорту. Проте, галузь стикається з численними викликами, зокрема з необхідністю модернізації виробництва, запровадженням інноваційних технологій та адаптацією до європейських стандартів. У роботі розглядаються ключові проблеми та тенденції, які впливають на розвиток олійно-жирової галузі України, зокрема значення галузі для економіки країни та стан ринку. Особлива увага приділяється розвитку секторів глибокої переробки сировини, зокрема економічній доцільності цього процесу, досвіду провідних країн та інвестиційним аспектам, що можуть стати основою для модернізації виробництва. Розглянуті основні етапи та інструменти впровадження високотехнологічних рішень в галузі, що можуть забезпечити зростання конкурентоспроможності українських виробників на міжнародному ринку. Одним із важливих аспектів роботи є дослідження впливу євроінтеграційних процесів на розвиток ринку олійно-жирової промисловості в Україні. Визначено ключові вимоги ЄС до продукції та їх імплементація в Україні, що включає адаптацію стандартів якості та екологічних норм. Також акцентовано увагу на розширенні експортних можливостей в умовах європейської інтеграції, що дозволить зберегти конкурентоспроможність та відкриє нові можливості для українських виробників на міжнародних ринках. В статті розглянуто державну політику підтримки галузі в умовах євроінтеграції, зокрема механізми фінансування, стимулювання інвестицій та розвитку інфраструктури. Визначено необхідність стратегічного підходу до розвитку олійно-жирової промисловості, що включає не тільки підтримку національних виробників, але й створення сприятливих умов для залучення інвестицій та впровадження інноваційних технологій.