ШЛЯХИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ НА ТЕРИТОРІЯХ НАЦІОНАЛЬНИХ ПРИРОДНИХ ПАРКІВ - Коніщева, Наталія; Ткачова, Світлана (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2020)
Розглянуто проблеми сталого розвитку туризму на територіях природно-заповідного фонду України. Метою статті є виявлення проблем щодо здійснення туристичної діяльності на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, а також можливих шляхів підвищення якості туристично-екскурсійних послуг. Проведене дослідження свідчить, що національні природні парки за сучасних умов мають низку проблем, вирішення яких може забезпечити суттєве підвищення якості та ефективності їх функціонування. Наукова новизна результатів дослідження полягає у виявленні можливих шляхів підвищення якості туристично-екскурсійних послуг на основі удосконалення правових, організаційних та економічних заходів у контексті концепції сталого розвитку: визначено основні напрями підвищення сталого розвитку туризму на природно-заповідних територіях, зокрема в національних природних парках; обґрунтовано доцільність створення науково-дослідного і навчально-виховного центру розвитку туризму на природно-заповідних територіях Донецької області на базі Національного природного парку «Святі Гори»; виявлено комплекс рекламно-іміджевих, економічних, соціальних та виховних, науково-методичних, науково-організаційних завдань, які повинен виконувати такий спеціалізований центр; розроблено пропозиції щодо удосконалення правового, організаційного й економічного забезпечення розвитку туризму та рекреації на територіях національних природних парків у контексті концепції сталого розвитку. Впровадження розроблених пропозицій зумовлює необхідність подальшого обґрунтування науково-методичного забезпечення розвитку туристично-екскурсійних та інших видів послуг на територіях об’єктів природно-заповідного фонду. Вирішення цього завдання дасть можливість спрямувати частину прибутку від надання туристичних та інших видів послуг на відновлення і розвиток місцевих природних ресурсів та інфраструктури, забезпечити робочими місцями населення як у сфері послуг, так і в супутніх до сфери туризму виробництвах, отримати додаткові доходи у бюджети всіх рівнів.