КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМ СТИМУЛЮВАННЯМ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ - Чепурда, Лариса; Герман, Ірина (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
В умовах кризи та певної невизначеності, зумовлених війною та наслідками попередніх карантинних обмежень, в Україні старі методи мотивацій та стимулювання можуть виявитися неефективними, що зумовлює потребу кардинальних змін у системі трудових відносин, а також необхідність кожному керівникові ресторанного закладу переглянути мотиваційні механізми, види та інструменти стимулювання працівників і визначити адекватні інструменти впливу на працівників, методи та форми їх стимулювання, що й зумовило актуальність дослідження. Метою статті є узагальнення понятійної складової концептуальних підходів до теоретичних положень управління матеріальним стимулюванням працівників закладів ресторанного господарства в сучасних умовах господарювання. Для аналізу існуючої теоретичної бази щодо управління матеріальним стимулюванням працівників закладів ресторанного господарства зосереджено увагу на концептуальних підходах до тих теоретичних положень, які різнобічно висвітлюють цю проблематику на основі фундаментальних знань, принципів і базових концепцій. З метою розкриття тематики наукового дослідження в статті застосовані такі методи як аналіз і синтез, систематизація та порівняння, класифікація. Акцентовано увагу на такій характеристиці управління розвитком людського капіталу організації, як система узгодження взаємовпливів суб’єктів управління та персоналу на основі встановлення партнерських стосунків, інтерактивної взаємодії, самоуправління та самоорганізації завдяки виробленню й упровадженню гнучких мотиваційно-стимуляційних моделей трудової діяльності працівників. Наукова новизна дослідження полягає в узагальненні сутнісних ознак щодо понятійної складової концептуальних підходів до теоретичних положень управління матеріальним стимулюванням працівників підприємств ресторанного бізнесу в сучасних умовах господарювання на прикладі закладів ресторанного господарства України.