ВИРІШЕННЯ ПИТАНЬ ОПОВІЩЕННЯ ТА УТКРИТТЯ ПЕРСОНАЛУ ТА ВІДВІДУВАЧІВ В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИХ ЗАКЛАДАХ ПІД ЧАС ВОЄННИХ ЗАГРОЗ - Ротте, Сергій; Іванова, Лариса; Цікановський, Володимир (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Публікація аналізує питання оповіщення відвідувачів закладів готельно-ресторанних господарств (ГРГ) про небезпеки та захист шляхом укриття до спеціальних або ж пристосованих приміщень. Функціонування оповіщення та укриття цивільного населення регламентується рядом нормативних актів, в першу чергу Кодексом цивільного захисту України. На початку повномасштабного вторгнення росії ситуація з даними питаннями була критична. Для закладів ГРГ, розташованих в межах населених пунктів, для оповіщення персоналу та відвідувачів про повітряну тривогу потрібно використовувати сирени, мобільні додатки та месенджери, інтернет мапи. Саме ці засоби є основним джерелом оповіщення про можливі загрози. Заклади ГРГ, розташовані за межами населених пунктів, де не встановлені сирени, і можлива відсутність мобільного зв’язку, повинні бути обладнані сигнально-гучномовними пристроями, електронними інформаційними табло. Також для оповіщення використовується телерадіомовлення. Після отримання інформації про небезпеку цивільне населення має убезпечитись в укритті. З оповіщенням та фондом захисних споруд цивільного захисту (ЗСЦЗ) для закладів ГРГ, розташованих в місті, проблем немає. Для таких закладів в якості укриттів використовуються спеціально обладнані ЗСЦЗ, розташовані неподалік. Адміністрація РГР повинна повідомляти відвідувачів та персонал про найближчі пункти ЗСЦЗ, а також заключати з відповідальними за ці споруди договори. Це необхідно для того, щоб мати гарантію, що відповідна споруда прийме під свій захист необхідну кількість людей. В Черкаській області не проводились облаштування сховищами закладів сфери відпочинку, що розташовані за межами міст за роки активної фази російсько-української війни. Власникам господарств рекомендується встановити найпростіші захисні споруди та технічно облаштувати систему оповіщення про небезпеку в таких закладах.