МАРКЕТИНГОВІ ІННОВАЦІЇ У РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ - Кушнірук, Галина; Худоба, Володимир (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Метою статті є аналіз сучасних трендів і технологій, які інтегруються у ресторанний бізнес з метою залучення клієнтів, підвищення їх активності та лояльності, зміцнення конкурентних позицій на ринку. У статті досліджено сучасні аспекти впровадження маркетингових інновацій у ресторанному бізнесі. Наголошено на актуальності теми дослідження, що пов’язано з динамічним розвитком індустрії гостинності, зміною споживчих вподобань і формату споживання їжі, впливом глобальних технологічних трендів, широким впровадженням цифрових технологій, таких як мобільні додатки, QR-меню, доставка через різноманітні платформи тощо. Розглянуто сучасні підходи та тенденції, що сприяють підвищенню конкурентоспроможності закладів ресторанного господарства, покращенню якості обслуговування, залученню нових клієнтів та формуванню високого рівня лояльності постійних відвідувачів. Висвітлено успішні приклади впровадження маркетингових інновацій та їх влив на ресторанний бізнес. Проаналізовано сучасні тренди, такі як персоналізований підхід до клієнтів, використання цифрових платформ, впровадження елементів гейміфікації, використання мобільних додатків, штучного інтелекту, чат-ботів для взаємодії з клієнтами та вивчення поведінки споживачів, інтерактивний маркетинг (AR/VR для перегляду меню або віртуальних турів). Особлива увага приділена ролі соціальних мереж (Instagram, TikTok, Facebook) для просування закладів ресторанного господарства. Детально розглядаються сучасні інструменти контент-маркетингу, включаючи створення вірусного контенту, співпрацю з блогерами та інфлюенсерами, з метою формування бренду ресторану. Крім того, підкреслюється важливість програм лояльності та інноваційного клієнтського досвіду. У статті також аналізуються екологічні та соціальні аспекти, які впливають на маркетингові кампанії. Зокрема, йдеться про тренд на сталий розвиток, використання локальних і органічних продуктів, просування екологічної ініціативи «EcoFriendly» та концепції «farm-to-table», а також підкреслення соціальної відповідальності ресторану. Результати дослідження свідчать про те, що адаптація до сучасних потреб ринку, інтеграція новітніх технологій та інноваційний підхід до управління маркетингом є ключовими факторами успіху в ресторанному бізнесі. Тема дослідження дозволяє розкрити нові можливості для ресторанного бізнесу, оптимізувати маркетингові витрати та створити унікальні конкурентні переваги.