ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ПІДХОДІВ ДО ЗБЕРЕЖЕННЯ ХАРЧОВОЇ ЦІННОСТІ ПРОДУКТІВ ПІД ЧАС ТЕРМІЧНОЇ ОБРОБКИ - Осипова, Лариса; Жмудь, Альона; Коваленко, Лілія (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
У статті досліджено вплив інноваційних методів термічної обробки на якість томатного пюре. Розглянуто три методи: традиційну пастеризацію, інфрачервоне випромінювання та обробку під високим тиском. Оцінено збереження харчової цінності, органолептичних характеристик та мікробіологічної безпеки продукту. Результати показали, що обробка під високим тиском забезпечує максимальне збереження вітаміну С та антиоксидантів, тоді як інфрачервоне випромінювання демонструє високу ефективність при енергозбереженні. Традиційна пастеризація забезпечує мікробіологічну безпеку, але суттєво поступається за якісними показниками. Отримані результати можуть бути використані для оптимізації виробничих технологій із метою створення продукції високої якості, що відповідає сучасним вимогам споживачів.