РОЛЬ І МІСЦЕ ДИСЦИПЛІНИ «ХІМІЧНІ ОСНОВИ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ» ПРИ ПІДГОТОВЦІ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ» - Осипенкова, Ірина; Куриленко, Юлія; Чепурна, Оксана; Лізанець, Ярослав (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Глибокі знання хімії закладають основу професійної освіти здобувачів, які навчаються за освітньою програмою 181 «Харчові технології». Сучасне виробництво харчових продуктів характеризується значною модернізацією харчової промисловості, зміною характеру та змісту праці фахівців харчової галузі, тобто вдосконаленням існуючих конкурентоспроможних технологій виробництва харчових продуктів, впровадженням нових технологій та розширенням асортименту харчових продуктів. Дисципліна «Хімічні основи харчових технологій» створює компетенції в галузях досліджень біохімії, неорганічної, органічної, аналітичної, фізичної та колоїдної хімії, а також надають аналітичні навички. Така комбінація хімій є основою технічних дисциплін, а саме: технології зберігання і переробки зерна, хліба, макаронних та кондитерських виробів, молока і молочних продуктів, м’яса, м’ясопродуктів та риби, спирту та лікеро-горілчаних виробів, солоду, пива, вина та безалкогольних напоїв, жирів, жирозамінників та консервування плодів і овочів, цукрового виробництва та полісахаридів. Підготовка майбутніх технологів харчової промисловості – це один із способів реалізації вимог сучасного суспільства. Тому необхідно приділяти особливу увагу вивченню хімічних дисциплін в системі професійної підготовки студентів. Це і визначило основну мету нашого дослідження: теоретично обґрунтувати та розробити методику формування професійно-орієнтовані навички майбутніх технологів харчової промисловості у процесі вивчення технічних дисциплін в умовах інтеграції фундаментальної та професійної підготовки. Розроблено освітні принципи побудови змісту дисципліни «Хімічні основи харчових технологій», які відповідають професійному напрямку. Нормативний зміст підготовки бакалавра освітньої програми «Харчові технології та інженерія», сформульований у термінах результатів навчання. Доведено, що професійна спрямованість навчання хімічних дисциплін змінює ставлення здобувача вищої освіти до практичної та теоретичної підготовки, допомагає йому виявити залежність теоретичних питань курсу на його майбутню професійну діяльність в харчовій галузі, становлення як фахівця харчової промисловості.