СУЧАСНИЙ СТАН ВИРОБНИЦТВА М’ЯСНИХ ПАШТЕТІВ В УКРАЇНІ - Кондрацький, Сергій (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
В статті представлений аналіз ринку м’ясної продукції та перспективи його розвитку. М’ясна галузь в Україні має величезний потенціал і як найперспективніша і найпривабливіша найближчими з роками займе домінуюче місце у структурі вітчизняної харчової промисловості. Український ринок м’яса та м’ясної продукції безпосередньо пов’язаний з оцінкою стану сировинного забезпечення м’ясопереробної галузі. Представлена динаміка розвитку тваринницької галузі, встановлено, що зазначена галузь втрачає досягнуті позиції з кожним роком, зменшуючи поголів’я худоби і відповідно обсяги виробництва м’яса. З 2000-х років продовжується динаміка скорочення великої рогатої худоби, свиней. Єдина галузь у якій має місце зростання обсягів виробництва – це птахівництво. Зміни у динаміці вирощування поголів’я сільськогосподарських тварин обумовили зміни в обсягах і структурі виробництва м’яса за основними видами. Визначено, зниження обсягів виробництва м’яса внаслідок економічних, екологічних та ресурсних обмежень ставить перед вітчизняною харчовою промисловістю завдання розробки ефективних способів переробки сировини. Виробництво м’ясних паштетів стає особливо актуальним, оскільки дозволяє раціонально використовувати доступну м’ясну сировину, включаючи субпродукти, та виробляти продукти з високою поживною цінністю за мінімальних витрат. Український ринок м’ясних консервів і паштетів в значній мірі визначається тенденціями на ринку м’яса, який сьогодні демонструє значне скорочення внаслідок впливу негативних внутрішніх чинників, серед яких варто виділити: руйнування фермерських господарств внаслідок військового вторгнення Росії в Україну, зменшення обсягів вирощування великої рогатої худоби, свиней, погіршення епізоотичної ситуації в країні через поширення африканської чуми свиней (АЧС), зростання собівартості кормів, невисока прибутковість бізнесу фермерських господарств, відсутність ефективних державних програм їх підтримки ін. Окреслені переваги виробництва паштетів в умовах стрімкого скорочення виробництва м’яса в Україні, серед яких аргументована економічна доступність для споживачів, гнучкість складу та технології при виробництві, споживчий попит, перспективи інноваційного, технологічного розвитку та економічна ефективність і перевагу експорту вітчизняної продукції на міжнародні ринки.