ОСНОВНІ КОМПОНЕНТИ БРЕНДУ ТЕРИТОРІЙ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ШЛЯХІВ РОЗВИТКУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ У ГАЛУЗІ ТУРИЗМУ З ТОЧКИ ЗОРУ БРЕНД-МЕНЕДЖМЕНТУ - Калашніков, Андрій (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
У статті розглянуто актуальність і значення бренд-менеджменту для територій, зокрема в контексті розвитку Одеської області в туристичній галузі. Визначено основні компоненти бренду, які включають у себе визначники, атрибути та асоціації, що формують образ регіону в свідомості споживачів. Підкреслено важливість ситуаційного аналізу для оцінки конкурентних переваг і недоліків території, що дозволяє створити ефективну стратегію брендингу. Аналіз сучасного стану туристичної діяльності в Одеській області, зокрема на основі статистичних даних, демонструє необхідність розвитку внутрішнього туризму, особливо в умовах кризи. Зазначено, що регіони конкурують між собою за залучення туристів, тому стратегічне управління брендом стає ключовим фактором успіху. Вивчення історії брендингу місць і аналіз існуючих наукових публікацій свідчить про те, що бренд-менеджмент територій є відносно новим напрямком у науковому дослідженні. На основі праць провідних вчених у цій галузі сформульовано концепцію бренду Одеської області, яка повинна базуватися на її унікальних характеристиках та ресурсах. Окремо розглянуто компоненти бренду, такі як визначники, що включають в себе назву міста, логотип, пам’ятки та інші елементи, які формують його образ. Визначено, що атрибути бренду пов’язані з унікальними пропозиціями та позиціонуванням Одеської області на туристичному ринку. Важливою складовою є формування позитивних асоціацій у споживачів, що забезпечить розвиток довіри до бренду. Стаття також аналізує існуючі конкурентні переваги Одеської області в порівнянні з іншими регіонами України, такими як Київ і Львів. Показано, що незважаючи на значний розрив у доходах від туризму, потенціал розвитку Одеської області залишається високим. Запропоновані шляхи удосконалення інфраструктури, підвищення якості обслуговування, а також активне просування регіону на туристичному ринку. Також у статті підкреслено, що для досягнення успіху в створенні територіального бренду необхідно реалізувати комплексний підхід, який включатиме аналіз ресурсів, можливостей і загроз, а також залучення всіх зацікавлених сторін. Дослідження в цій галузі є надзвичайно важливими для формування стратегії розвитку Одеської області як привабливого туристичного центру.