ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ ВИНОРОБСТВА УКРАЇНИ, ЯК ІНФРАСТРУКТУРИ ДЛЯ ВИННОГО ТУРИЗМУ - Нагурна, Ніна; Куриленко, Юлія (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
Україна – країна з багатою історією та великим культурним спадком. Однією з цих складових культурного надбання є виноробство, яке на теренах України відоме ще з давніх часів. Вино українське стало справжньою гордістю нашої країни. Окрім провідних виноробних підприємств з власними виноградниками площею близько 1000га, були створені менші виноробні підприємства, які роблять свій внесок у розвиток культури споживання та виробництва вина в Україні, виробляючи авторські вина, організовуючи винні дегустації та фестивалі. В статті розглянуто основні виноробні регіони України та найбільш поширені в Україні сорти винограду: Каберне Совіньйон, Мерло, Рислінг, Аліготе, Мускат, Бастардо магарацький, Піно, Одеський чорний, тощо. В даній статті описано про низку малих виноробних господарств, кожне з яких виготовляє свої оригінальні напої. І ці вина стають новими зірками на винній карті України. Якщо раніше для запуску власної виноробної справи потрібно було отримати майже 160 різних дозволів, що займало багато часу й потребувало фінансових ресурсів, то тепер цей процес спрощено. Нові правила дозволили рости ринку крафтових вин у Львівській області, на Прикарпатті і в Закарпатті, в Миколаївській, Черкаській, Київській областях. Кожен з них має свої власні сорти винограду та стилі виробництва. Індустрія винного туризму об’єднує цілі та інтереси українських виноробів, оскільки особливість такого спеціалізованого виду туризму полягає в дегустації, споживанні та купівлі вина безпосередньо у виробника. Українські виробники працюють з різними сортами винограду, включаючи відомі міжнародні сорти та унікальні локальні сорти. Крафтове вино – це вино, зроблено власноруч і, як правило, в невеликих обсягах. Найважливішим аспектом крафтового виробництва є якість, починаючи з вибору сировини і закінчуючи технологіями виробництва. Українські виробники здатні поєднувати традиційні методи виготовлення вина з сучасними технологіями. Виробляючи найкращі українські вина, винороби використовують виноград вирощений без хімічних добрив та пестицидів, що робить вина більш природними та здоровими. Вони дбають про вишуканість та якість свого вина, і результатом цього є виноробні, що здобувають міжнародні нагороди і визнання. Українське крафтове вино вже давно завойовує собі місце на світовому ринку, ставши конкурентоспроможними та популярними серед шанувальників вина.