ТУРИСТИЧНА БЕЗБАР’ЄРНА ІНФРАСТРУКТУРА УКРАЇНИ: СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Омельчак, Ганна (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 15% населення світу живе з певною формою інвалідності. Якщо додати до цієї цифри панянок з дітьми, родин з літніми людьми, родин що поєднують різні вікові групи (діти+літні люди), люди що мають певні форми та види додаткових потреб та особливостей фізичного та розумового розвитку, тощо, то згадана цифра тих хто потребує безбар’єрного туристичного середовища збільшиться. Забезпечення комплексної доступності та безбар’єрності є головною проблемою та задачею для провайдерів туристичних послуг, щоб звернути увагу на людей які потребують безбар’єрнсоті як на зростаючу групу споживачів. Визначення стану, проблем та перспектив розвитку безбар’єрної туристичної інфраструктури, групуванні безбар’єрної інфраструктури на основі її типів і дослідження наявної туристичної інфраструктури України є важливим для досягнення загального розвитку туристичної галузі. Методи та методологія. Огляд академічних досліджень, статистичних даних, законодавства, звітів було проведено для огляду досліджуваного питання та визначення потреби в подальших дослідженнях. Однак огляд перспектив доступу та впровадження безбар’єрної інфраструктури для людей що потребують безбар’єрності у туризмі є відкритим актуальним питанням вирішення якого є важливим внеском у розвиток туризму та забезпечення конкурентоспроможності туристичної галузі України. Виходячи з цього, дослідження полягає у пошуку синтезу інфраструктурних елементів загального туризму та інтеграція в нього безбар’єрної складової що є важливою характеристикою соціально - орієнтованого срямування суспільства та розвитку туристичної галузі. Дослідження представляє аналіз стану та дослідження нових тенденцій, які розширюють план майбутніх досліджень в галузі безбар’єрного туризму. Як ринкова ніша, яка зростає, безбар’єрний туризм висуває дедалі більше вимог до індустрії туризму, тоді як постачальники в індустрії туризму відчувають нестачу відповідних засобів і послуг, недосконалістю, а часто взагалі відстутністю туристичної безбар’єрної інфраструктури що є великою проблемою України.