ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА НА ІВАНО-ФРАНКІВЩИНІ КРІЗЬ ПРИЗМУ ІСТОРИЧНОГО ЕКСКУРСУ ТА В ПРОЄКЦІЇ ПЕРСПЕКТИВ РОЗВИТКУ - Котенко, Руслан (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
У статті на широкій джерельній базі з використанням архівних джерел (фонди Державного архіву Івано-Франківської області) висвітлено стан готельно-ресторанної справи на Івано-Франківщині крізь призму історичного екскурсу (1970 – 1980-ті роки), за умов сьогодення та в проєкції перспектив подальшого розвитку. Зазначено, що за умов сучасного розвитку людства туризм перетворився на глобальний чинник поступу цивілізації, а туризм в Україні, зокрема готельно-ресторанна справа, яка пов’язана з ним, – це продукт тривалого історичного розвитку. Доведено, що розвиток туристичної сфери на Івано-Франківщині в 1970–1980-ті рр. є яскравою сторінкою історії вітчизняного туризму: за умов тоталітарного радянського режиму, «закритого» суспільства, ідеологічного диктату, застійних явищ у соціально-економічній галузі він пережив безпрецедентний розвиток, зумовлений низкою об’єктивних і суб’єктивних чинників. Проаналізовано сучасний досвід розвитку готельно-ресторанної справи в Івано-Франківській області, поглиблено й увиразнено уявлення про зміст, механізми, здобутки і прогалини розвитку туристично-екскурсійної справи в масштабі не тільки регіону, а й усієї України тощо. Зроблено висновок про поступове зростання кількості закладів готельного господарства в Івано-Франківській області з 2006 р. Найбільше підприємств готельної індустрії розташовано в Івано-Франківську та Яремчі (становлять 37,1% від загальної кількості), лише на території Івано-Франківської міської ради сьогодні діє 43 суб’єкти господарювання, пов’язані зі сферою готельного господарства (27 готелів, 7 мотелів, 9 хостелів). Виокремлено низку проблем внутрішнього і зовнішнього характеру, що негативно впливають на динаміку розвитку готельно-ресторанної справи на Івано-Франківщині. Наголошено, що передумови для сучасного її розвитку були закладені в минулому столітті. Підприємства гостинної індустрії карпатського краю є цікавими, пізнавальними, перспективними, інвестиційно-привабливими для рекреантів.