ТОВАРНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПЛОДІВ ВИШНІ ПІСЛЯ ЗБЕРІГАННЯ - Іванова, Ірина; Сердюк, Марина (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
Плоди вишні користуються попитом як в свіжому, так і переробленому стані, тому збільшення строків використання плодової сировини за рахунок попереднього охолодження є провідним питанням галузі харчової промисловості. В матеріалах статті приділено увагу проведенню товарної характеристики плодів вишні після зберігання за дії різних способів попереднього охолодження. Для дослідження були використані плоди вишні у споживчій стадії стиглості модельного сорту «Встреча». Якісні показники плодової сировини відповідали стандартним вимогам ДСТУ 8325: 2015. Вишня свіжа. Технічні умови. Після збирання продукції було проведено інспекцію, сортування та калібрування плодів, далі їх пакували насипом у ящики по 10 кг в кожному. Безпосередньо після збирання плодів проводили їх попереднє охолодження чотирма способами. А саме: пасивним повітряним та інтенсивним повітряними способами, гідро охолодженням, комбінованим способом. Суть попереднього охолодження комбінованим способом полягала у проведенні охолодження яке відбувалось у два етапи: спочатку льодяною водою (1,0±0,5°С) з додаванням молочної і оцтової кислот до температури всередині плоду 4±1°С, потім - у камерах інтенсивного охолодження холодним повітрям (0±1°С) із швидкістю руху 3,0 м/с до температури 2±0,5°С. Зберігання плодів вишні проводили за температури 1...2ºС. Відносна вологість повітря в камері схову становила 90...95%. За результатами досліджень було визначено, що проведення попереднього охолодження запропонованим комбінованим способом сприяло зниженню кількості технічного браку, абсолютного відходу та втрат маси вишні під час зберігання протягом 40 діб та підвищенню виходу стандартної продукції після зберігання на 4…13% порівняно з іншими способами попереднього охолодження. Отже, застосування попереднього охолодження вишні комбінованим способом перед зберіганням плодів може бути ефективним інструментом для скорочення втрат, збереженням товарних показників та подовженням термінів зберігання плодової сировини. В умовах ринкових відносин сьогодення впровадження у виробництво запропонованої технології є вельми актуальним та може стати одним з провідних напрямків зберігання і транспортування плодів вишні на великій відстані і призведе до покращення економічних показників у плодоовочевій промисловості.