КРАФТОВЕ ХЛІБОПЕЧЕННЯ ЯК АСПЕКТ УКРАЇНСЬКОЇ ХАРЧОВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ - Черевична, Наталія; Середенко, Вікторія; Грін, Наталія (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
Їжа є невід’ємною частиною нашої особистості, яка формується різними факторами, такими як наше соціальне та фізичне середовище. На наш індивідуальний вибір їжі впливають продукти, які вирощують або продають в наших географічних регіонах, продукти, які споживали наші предки та споживають наші друзі та родина. Національні цінності, культурна спадщина та соціальні тенденції також відіграють важливу роль у формуванні харчових уподобань. Шари нашої ідентичності сприяють унікальному значенню їжі та разом створюють культуру їжі. Розуміння культури харчування вимагає аналізу наших власних точок зору, щоб використовувати особисті, суспільні та культурні цінності, припущення, норми та упередження. Метою статті є аналіз поняття харчової ідентичності, етнічності та автентичності їжі, визначення ролі хліба як важливого аспекту національної культури та української харчової ідентичності. Окреслено, що автентична українська кухня характеризується використанням місцевих інгредієнтів, традиційними технологіями приготування та різноманітністю страв, що відображають історію, географію та культурну спадщину країни. Безумовно, хліб, як продукт, є одним з основних джерел харчування для багатьох людей по всьому світу. Він відіграє ключову роль в харчуванні та має довгу історію в різних культурах. Цікаво, що в різних країнах хліб може мати різні форми, смаки та способи приготування, що відображає культурні та традиційні особливості цих народів. Відзначено, що в Україні хлібна культура має велике значення, особливо зважаючи на різноманіття хлібобулочних виробів. Традиційні страви з борошна, зерна та круп часто використовуються під час родинних святкувань та релігійних обрядів. Це свідчить про важливість хліба у культурі українців. У статті проаналізовано автентичні хлібопекарські традиції деяких регіонів України, виділено важливі сучасні тенденції у сегменті виробництва хліба. Сьогодні ресторани, дрібні та крафтові пекарні працюють над урізноманітненням рецептур, видів і форм хліба, вивчають та відроджують давні традиції українського хлібопечення, практикують і популяризують виготовлення ремісничого, домашнього, сільського хліба.