ВИНОРОБСТВО ТА ВИНОГРАДАРСТВО В УКРАЇНІ: ЕНОТУРИЗМ, МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО ТА МИСТЕЦТВО СОМЕЛЬЄ В УМОВАХ ВІЙНИ - Брикова, Тетяна (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
Військова агресія Росії проти України має свої негативні наслідки на всі сфери економічної діяльності України. Одними із традиційних виноробських регіонів нашої держави є Крим та Південь України, які є окупованими, або значно постраждали від військових дій. Метою представленого дослідження став аналіз стану виноробної галузі в сучасних умовах України та перспективи розвитку енотуризму та мистецтва сомельє. Зважаючи на триваючу агресію, частина виноробних та виноградарських підприємств провела релокацію, завдяки чому продовжує свою діяльність. Наразі в Україні розвиваються «нетипово виноробські» регіони, але галузь продовжує жити, хоча і потребує підтримки та модернізації. В даній роботі розглянуті реалії виноградарської та виноробної галузей в Україні, а також перспективи розвитку енотуризму та міжнародного представлення України, як виноробської держави; описана особливість та потенційна важливість розвитку роботи сомельє та необхідність комплексного підходу в розвитку винного туризму в Україні. За словами директора державної корпорації Укрвинпрому Україна має потенційні можливості стати потужним експортером якісного, висококласного вина на ринки Європейської співдружності та, загалом, світу. Такі перспективи українського виноробства підтверджують, як дані об’єднання Wines of Ukraine, так і нагороди та визнання, що здобуваються українськими компаніями та брендами на міжнародних виставках та фестивалях, що не лише затверджує Україну як якісного виробника, але й допомагає сформувати та розвивати винний та гастрономічний туризм, поєднуючи різних виробників в межах локального чи регіонального бренду, як от «Вина Закарпаття». Закордонний досвід доводить, що виважений підхід та продумана політика співпраці між виробниками, готельно-ресторанними, рекреаційними потужностями, логістичними та туристичними компаніями може створити потужний кластер, який не лише сприятиме економічному розвитку регіону, але й створюватиме власну автентичну культуру виробництва та споживання вина, що дозволить на рівних конкурувати з такими потужними виноробними країнами, як Франція, Італія, або Іспанія.