ІННОВАЦІЙНІ ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ЕЛЕКТРОННОЇ КОМЕРЦІЇ У ГОТЕЛЬНІЙ ІНДУСТРІЇ - Воляник, Галина; Колінько, Наталія; Шутка, Світлана (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
Сучасні напрямки розвитку готельної індустрії мають вирішальне значення для оптимізації її економічного потенціалу. Поява передових цифрових технологій у сфері електронної комерції та вплив глобальних подій призвели до змін у споживчих звичках, що неминуче вимагає невідкладних реакцій від готельно-ресторанного бізнесу. Застосування інноваційних цифрових рішень, таких як віртуальна та розширена реальність, активно використовується для поліпшення користувацького досвіду та маркетингових стратегій. Дослідження спрямоване на аналіз переваг та викликів впровадження цифрових інновацій у готельний бізнес, а також на розробку рекомендацій для успішної інтеграції цих технологій у практику готельної індустрії. Авторами проведено оцінку сучасних інноваційних технологій у готельній сфері з урахуванням їх переваг та недоліків, впливу на взаємодію з клієнтами, управління резерваціями, покращення ефективності обслуговування та загальної конкурентоспроможності готельних підприємств. Платформи електронної комерції створюють унікальні можливості для збільшення видимості та приваблення клієнтів у галузі гостинності на кожному етапі їх взаємодії, що сприяє розвитку готельного бізнесу. Це особливо цінно, оскільки такі платформи працюють цілодобово, надаючи можливість бронювати навіть уночі. Аналіз останніх тенденцій та викликів у електронній комерції для готельного бізнесу є критичним для підприємств цієї галузі, які прагнуть не лише адаптуватися до змін, а й успішно використовувати нові можливості для підвищення своєї конкурентоспроможності та надання високоякісних послуг для клієнтів. У контексті інформаційної економіки ринок послуг активно інтегрує різноманітні інновації, що сприяє розвитку галузі гостинності та зміцненню її конкурентних переваг. Цифрові інновації дозволяють готельним підприємствам ефективно реагувати на індивідуальні потреби клієнтів, що робить їхній досвід більш персоналізованим та успішним. Загальний успіх у цій сфері вимагає гнучкості та готовності адаптуватися до швидкозмінюваних технологічних та ринкових трендів.