ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА ВИНОРОБНОЇ ГАЛУЗІ: СТУПІНЬ, ЗНАЧЕННЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ - Нагурна, Ніна; Куриленко, Юлія; Осипенкова, Ірина (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
Інноваційна діяльність у виноробній галузі є дуже важливою, оскільки постійно впроваджуючи інновації, виноробне підприємство може покращувати якість своєї продукції, підвищувати продуктивність, знижувати витрати та залишатися конкурентоспроможними на ринку. Підприємствам, які вирощують виноград і займаються виноробством, важливо інвестувати в дослідження та розробки, щоб стимулювати інновації та постійно вдосконалювати свою діяльність. Ступінь і значення інновацій можуть бути різними для кожного підприємства, але загалом вони допомагають покращувати якість вина, впроваджувати нові технології в виробництво та можуть допомогти привертати увагу споживачів своїми унікальними продуктами. Особливості розвитку інновацій в виноробній галузі включають в себе пошук нових сортів винограду, вдосконалення технологій виробництва, впровадження нових методів ферментації та зберігання вина. У статті обґрунтована необхідність теоретичного осмислення провідної ролі інноваційної діяльності в розвитку виноробного виробництва та проаналізовано поняття «інновації», зокрема як нововведення, як результат творчої діяльності, наукового дослідження, як процес розробки, практичного впровадження у виноробне виробництво Обґрунтовано стадії інноваційного процесу та представлено у вигляді замкнутого циклу. Розглянуто інноваційний процес як головну ціль інноваційної діяльності виноградно-виноробного підприємства. Інновації в цій галузі можуть передбачати вдосконалення технологій вирощування винограду, процесів бродіння, методів розливу та маркетингових стратегій. Проаналізовано види інновацій, такі як економічно-соці-екологічні, організаційно-управлінські, виробничо-технологічні, селекційно-генетичні, які включають в себе сталий розвиток, впровадження енергоефективних технологій та зменшення викидів шкідливих речовин, впровадження нових методів управління, розробку ефективних стратегій та зміни в корпоративній культурі, підвищення продуктивності, якості продукції та зниження витрат на виробництво, селекцію нових сортів, гібридів з метою покращення їх врожайності, стійкості до шкідників та хвороб, чи адаптації до певних умов середовища.