МІЖНАРОДНІ ТУРИСТИЧНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ЇХ РОЛЬ В РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ - Чепурда, Ганна; Старинець, Олена; Шестель, Олена (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
Сьогодні міжнародні туристичні організації відіграють провідну роль не тільки в галузі туризму та індустрії гостинності окремих країн і їх регіонів, але й для визначення стратегічних планів в розвитку туризму та готельно-ресторанного бізнесу в глобальному вимірі. Актуальність наукового дослідження зумовлена важливістю впливу рішень міжнародних туристичних організацій не тільки в туристичному сегменті економік країн світу, але й для розробки важливих заходів планетарного характеру, спрямованих у напрямку збалансованого розвитку в життєзабезпеченні людських суспільств, у тому числі економічного, екологічного та соціального спектру дій. Метою статті визначено розгляд і узагальнення основних напрямків у діяльності міжнародних туристичних організації та їх ролі в розвитку туризму та готельно-ресторанного бізнесу в умовах сьогодення. В умовах сьогодення головною світовою туристичною організацією загального характеру визнана Всесвітня туристична організація. Проведено відповідний аналіз чинників класифікації основних груп міжнародних туристичних організацій, у тому числі світових і регіональних загального характеру, регіональних галузевого характеру, спеціалізованих, особливих. За результатами наукового дослідження доведено суттєвий вплив і значення для планування на різних рівнях управління в галузі туризму ефективної системи державного регулювання в країнах світу, де туризм посідає провідне місце серед галузей економіки. Підкреслено важливість дотримання міжнародних правил і нормативів безпеки, якості послуг, продуктів і сервісу як під час формування, так і протягом усього життєвого циклу туристичного продукту. Підкреслено важливість забезпечення туризму висококваліфікованими менеджерами та персоналом. У статті систематизовано теоретичну базу та методичні розробки щодо інформативної бази про міжнародні туристичні організації та визначення їх ролі в розвитку туризму та готельно-ресторанного бізнесу в умовах сьогодення. Особливу увагу приділено значенню для України участі в діяльності UNWTO в умовах російсько-української війни. Для розкриття теми наукового дослідження проведено аналітичні дослідження функціональних ознак діяльності міжнародних туристичних організацій та виокремлення пріоритетних питань для визначення їх ролі в розвитку туризму та готельно-ресторанного бізнесу в умовах невизначеності, ризику та викликів часу. Застосовані, зокрема, аналітичні, статистичні, порівняльні, графічні методи. Практичне значення результатів наукового дослідження може мати інтерес і значення, зокрема для здобувачів вищої світи, які опановують спеціальності «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа», для науково-педагогічних працівників, підприємців галузі туризму та готельно-ресторанного бізнесу.