ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ МОБІЛЬНИХ ДОДАТКІВ В ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ПРОВЕДЕННІ ЕКСКУРСІЙ - Машіка, Ганна (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
У статті висвітлено особливості використання мобільних додатків в організації та проведенні екскурсій. Визначено, що одна з основних переваг мобільних додатків для екскурсійного туризму полягає в тому, що вони можуть забезпечити туристам доступ до інформації про визначні пам’ятки та маршрути. Встановлено, що одними з найпопулярніших мобільних додатків для екскурсійного туризму є TripAdvisor, Viator, Guided Tours, Citymapper. З’ясовано, що до основних особливостей використання мобільних додатків в екскурсійному туризмі можна віднести мобільність, інформаційність, інтерактивність, персоналізацію. Виявлено, що мобільні додатки можуть використовуватися в різних сферах екскурсійного туризму, включаючи туристичні агентства, музеї та історичні пам’ятки, гід-екскурсоводи. Визначено, що використання мобільних додатків в екскурсійному туризмі має ряд переваг, включаючи підвищення якості обслуговування туристів, збільшення кількості туристів, зменшення витрат на обслуговування туристів. Зазначено, що використання мобільних додатків в екскурсійному туризмі має і деякі недоліки, зокрема недостатня інформативність, недостатня інтерактивність, недостатня персоналізація. Встановлено, що мобільні додатки повинні бути інформативними, інтерактивними та персоналізованими, а також доступними для широкого кола туристів, незалежно від їхніх інтересів, мови та віку. Основними перевагами використання мобільних додатків під час ведення екскурсії є покращення орієнтації в просторі, збільшення обсягу інформації, яку можна надати туристам, зроблення екскурсії більш інтерактивною та захоплюючою. Виявлено, що мобільні додатки є ефективним інструментом, який може бути використаний для підвищення ефективності та якості проведення екскурсій. Встановлено, що мобільні додатки сприяють поступовій цифровізації всієї галузі туризму, що дозволяє відмовитися від традиційних носіїв інформації. Виокремлено переваги використання мобільних додатків у туризмі. Виділено труднощі та проблеми використання мобільних додатків з точки зору галузі та споживача.