КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ISO 9001:2015 У ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННІЙ ІНДУСТРІЇ - Чепурда, Лариса; Осипенкова, Ірина; Сухенко, Владислав; Сухенко, Євгеній (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
У сучасному світі галузь туризму та готельно-ресторанної справи постійно стикається з рядом викликів, пов’язаних із забезпеченням високого рівня обслуговування та конкурентоспроможності. Однією з ключових стратегій, яка може допомогти вирішити ці виклики, є впровадження системи управління якістю (СУЯ) відповідно до стандарту ISO 9001:2015. Ця стаття присвячена аналізу проблем та перспектив впровадження СУЯ в контексті туризму та готельно-ресторанної галузі. Авторами зроблена спроба висвітлити специфіку галузі, що вимагає високих стандартів обслуговування та індивідуальних підходів. Обґрунтовано важливість впровадження СУЯ, як інструменту для стандартизації процесів та покращення якості послуг. Здійснено аналіз останніх досліджень та публікацій у галузі, виявлено їхній внесок у розв’язання проблем та висвітлено невирішених аспектів. Основною метою статті було визначення оптимальні стратегії впровадження СУЯ та її вплив на якість обслуговування та конкурентоспроможність підприємств. Зокрема, окреслені практичні аспекти впровадження, ефективність в умовах глобалізації та росту вимог до якості обслуговування. В основній частині статті більш детально розглядаються важливі аспекти, такі як стандартизація, бронювання, оптимізація ресторанних процесів та відповідність стандартам безпеки. Використано аналітичні методи для оцінки впливу впровадження СУЯ на підвищення ефективності готельно-ресторанного бізнесу. Висновки статті демонструють, що впровадження СУЯ за стандартом ISO 9001:2015 є перспективним та ефективним підходом для підвищення якості обслуговування в туризмі та готельно-ресторанній справі. Зазначено необхідність подальших досліджень щодо адаптації цих стратегій до змінюваних умов глобального ринку та врахування індивідуальних особливостей підприємств.