НОРМАТИВНО-ТЕХНІЧНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНИХ МИЙНИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ ПОСУДУ НА ОСНОВІ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ КОМПОНЕНТІВ ПРОПОЛІСУ - Чепурда, Лариса; Осипенкова, Ірина; Сухенко, Владислав; Авдєєва, Леся (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
Використання синтетичних засобів для миття посуду може бути токсичним, становити небезпеку для навколишнього середовища та дітей. Тому ми пропонуємо використовувати натуральні засоби для миття посуду, які містять натуральні інгредієнти на основі плюща, харчової соди, гірчиці та біологічно активного компонента прополісу, щоб уникнути цих небезпек. Мета роботи. Дослідити вплив екологічно безпечних засобів для миття посуду з оцінкою їх ефективності при митті посуду. Також метою було проаналізувати нормативно-технічне регулювання обігу та поводження з миючими засобами для посуду в Україні. Матеріали та методи дослідження. У теоретичному дослідженні використовуються методи узагальнення та аналізу наукових літературних джерел з використанням бази даних Scopus. Для дослідження використовувалися стандартні зразки миючих засобів, які мають встановлені характеристики та параметри стандартними методами, такими як ASTM International. Результати дослідження та обговорення. Особливостями досліджуваного нового мийного засобу є такі характеристики, а саме: добре миє, очищає та дезінфікує (згідно ДСТУ 2665-94 Засоби мийні. Метод визначення мийної здатності); економно витрачається; безпечний для здоров’я дітей і дорослих; універсальні у використанні - іграшки, ванна, кухня, інші предмети; не містить ПАР і штучних консервантів; повністю екологічно чистий, містить лише біорозкладані компоненти згідно ДСТУ 7283:2012. Висновки та перспективи подальших досліджень. Засіб для миття та дезінфекції посуду «Прополіс Плюс Бебі» на основі біологічно активних компонентів прополісу, хвоща польового, соди та гірчиці показав найкращі результати в дослідженнях за запропонованою вище методикою і на сьогодні не має аналогів в Україні.