МЕНЕДЖМЕНТ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ - Круковська, Олена (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
Ця стаття присвячена дослідженню менеджменту в готельно-ресторанному бізнесі України, особливо з огляду на виклики та зміни, які відбулися в цій сфері останніми роками. Мета статті – надати цілісний огляд поточного стану та перспектив розвитку галузі, а також визначити найбільш ефективні підходи до менеджменту в цих умовах. Основна увага зосереджена на аналізі адаптаційних стратегій менеджменту в умовах військових дій, економічних коливань та змін у споживчих уподобаннях. За результатами дослідження встановлено, що готельно-ресторанний сектор в Україні відрізняється високою адаптивністю, особливо в умовах економічних та військових викликів. Сектор успішно переорієнтувався на внутрішній туризм, враховуючи зміни в споживчих уподобаннях. Особливо помітними є зміни у поведінці споживачів, що виявилися у відкритті більшої кількості малих кафе та ресторанів, що свідчить про зміну інвестиційних стратегій в умовах нестабільності. Дохідність готельних об’єктів зросла, особливо в туристичних регіонах і великих містах, що вказує на збільшення вартості готельного бізнесу. Розвиток ресторанного бізнесу також зазнав змін під час війни, з акцентом на відкриття малих закладів та зміною харчових звичок українців. У сфері менеджменту спостерігається прагнення до покращення адаптивності, цифрової взаємодії з клієнтом, розвитку соціальної відповідальності та персоналізації пропозицій. Цифрова трансформація та автоматизація, використання Інтернету речей, фокус на екологічній стійкості, соціальній відповідальності, персоналізації пропозицій та проактивному ризик-менеджменті є основними напрямками розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні. Практичне значення дослідження полягає в тому, що воно надає цінні вказівки та стратегії для готельно-ресторанного бізнесу в Україні, що є особливо актуальним в умовах економічних та військових викликів. Дослідження допомагає визначити ключові напрямки адаптації та розвитку в галузі, особливо з огляду на зміни в споживчих уподобаннях, цифровізації ринку та актуалізації соціальної відповідальності.