КУХНЯ В СТИЛІ NOBU: ВІД АВТЕНТИКИ ДО НОВАЦІЇ - Новосьолов, Олександр (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2023)
Стаття зосереджена на випадку японського шеф-кухаря Matsuhisa Nobuyuki (松久 信幸), більш відомого як Nobu. Окреслено культурні та соціальні наслідки всесвітньої популярності японської їжі в сучасному глобальному світі. Популярність японської їжі є одним із вагомих прикладів культури харчування, яка розвинула глобальний вплив, зокрема через свою присутність у світових центрах таких як New York, London, Tokyo, Los Angeles. Випадок Matsuhisa Nobuyuki, є яскравим прикладом світового успіху. Його їжа базується на японській кухні з акцентами на південно- та північноамериканській традиції. Його практика завжди полягала в тому, щоб шукати певні смаки, які були б сприйняті місцевими жителями, де б він не працював. Метою статті є спроба визначити базові компоненти кухні в стилі Nobu, та означити її як певний феномен всесвітньої популярності впливового шеф-кухаря Matsuhisa Nobuyuki який визначає новаційні категорії азійської їжі як концепт мульти-компонентності та мульти-національності з огляду на явище глобалізації японської кухні. У певному сенсі його стиль приготування їжі можна описати як американський, оскільки його стиль змінився в Америці. Іншим важливим моментом є розташування його ресторанів. У 1987 році він відкрив Matsuhisa в Лос-Анджелесі, а до 2008 року він керував понад 20 ресторанами по всьому світу. Він створив власну мережу для роботи ресторанів у ключових містах світу. Завдяки американському смаку своїх японських страв він вплинув на поширення та визнання японської кухні в усьому світі. Стиль Nobu, заснований на його навчанні як суші-кухаря в Японії та розвинений через його особистий досвід роботи в різних місцях на американському континенті, можна розглядати як американізовану японську їжу. Він успішно створив відчуття автентичності своїх страв у вузлах світових містах і зробив внесок у всесвітню популярність японської їжі, тенденцію, яку можна описати як глобалізацію японської кулінарної культури.