МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНИХ РЕГІОНІВ - Бондаренко, Людмила (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2023)
В статті проаналізовано міжнародний досвід розвитку туристичних регіонів. Встановлено, що поділ на туристичні регіони має давати максимально комплексне уявлення про територію, оскільки призначений для багатьох споживачів з різними потребами. Визначено, що поділ на туристичні регіони, враховуючи його спеціалізацію у конкретній соціально-економічній діяльності, належить до галузевого районування. Його варто трактувати як інструмент дослідження територіальної організації туризму та як відображення певного етапу територіального розвитку туризму. Доведено, що за оцінками фахівців інституту Світового банку за обсягами продажу туризм сьогодні посідає друге місце у світовій економіці після машинобудування, серед інших галузей сфери послуг – займає провідне місце. Туризм ґрунтується на взаємному використанні потенціалу території і виробничих факторів різних галузей, генеруючи на основі поєднання товарів, послуг і вражень цікавий продукт. Досліджено важливість та необхідність розвитку туристичних регіонів. У статті здійснено аналіз ключових тенденцій розвитку міжнародного туризму на основі темпів росту туристичних прибуттів по версії UNWTO. Проаналізовано досвід розвитку туристичних регіонів країн, які є найбільш схожими з Україною за доступом до рекреаційних ресурсів. Доведено, що яскравим прикладом успішного туристичного розвитку в Чорноморському регіоні виступає Болгарія. Детально досліджено особливості становлення туристичних регіонів Болгарії. Встановлено, що в Болгарії кожен туристичний район у відповідності до Закону про туризм обов’язково повинен мати організацію із управління туристичним районом. В результаті дослідження встановлено, що досвід Болгарії у формуванні та розвитку туристичних регіонів є надзвичайно інформативним для України в контексті розвитку українського туризму. аналіз міжнародного досвіду розвитку туристичних регіонів свідчить про динамічність та високий рівень розвитку галузі. Варто звернути увагу на те, що міжнародний розвиток туристичних регіонів забезпечується в першу чергу застосуванням концепції сталого розвитку туризму, що ґрунтується на раціональному використанні природних ресурсів, їх відновлюваності та завдяки цьому можливості тривалого використання.