ІНІЦІАТИВИ ВСЕСВІТНЬОЇ ТУРИСТИЧНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ЩОДО СТИМУЛЮВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ТУРИЗМІ - Журба, Ігор; Несторишен, Ігор; Матюх, Сергій (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2022)
В сучасних умовах значної актуальності набувають питання щодо визначення підходів, інструментів та джерел післявоєнного відновлення України. План економічного відродження має стати наймасштабнішим проектом модернізації вітчизняної економіки та відбудови зруйнованих інфраструктурних об’єктів, що передбачає залучення фінансових ресурсів, обґрунтування параметрів інвестиційних проєктів на засадах сучасних тенденцій розвитку світової економіки. Досвід багатьох країн свідчить, що сфера туризму, за умови реалізації певних трансформацій як на центральному, так і регіональному рівнях, є однією з тих галузей сфери обслуговування, яка забезпечує швидке відновлення та зростання. Запорукою успішності такого варіанту розвитку подій є впровадження інноваційних технологій в туризмі з метою забезпечення високої якості обслуговування мандрівників, відповідного рівня безпеки та комфорту. Впровадження сучасних інноваційних та доступних технологій з наступним раціональним використанням їх у практичній діяльності є пріоритетним завданням сфери туризму, а сама сфера туризму є чудовим простором для застосування та адаптації інноваційних технологій з метою подолання існуючих викликів та загроз. Сьогодні під інноваційною моделлю у туризмі розуміють сукупність взаємозалежних і взаємодоповнюючих елементів, головними з яких є: система продукування наукових знань та інновацій, система комерціалізації наукових знань та інновацій, система управління та регулювання інноваційним розвитком. Успіх впровадження інноваційної моделі розвитку туристичної сфери в повному обсязі залежить від гармонічного і комплексного взаємозв’язку всіх вище перерахованих складових. Провідне місце в системі розроблення та запровадження інноваційних технологій в сфері туризму займає Всесвітня туристична організація. Ступінь інноваційного розвитку туристичної галузі визначають такі фактори, як ринкова кон’юнктура, рівень освіти та кваліфікації кадрів, розвиток інфраструктури та рівень взаємодії центральних та місцевих органів влади, а також бізнес-спільноти туристичної та суміжних галузей. Саме на цих питаннях зосереджені рекомендації UNWTO щодо подолання сучасних викликів і загроз в сфері туризму.