ЦИФРОВА МОДЕРНІЗАЦІЯ ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ТЕХНОЛОГІЙ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - Тонкошкур, Максим (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз процесів цифрової модернізації туристичного бізнесу в умовах активного розвитку технологій штучного інтелекту (ШІ), що є ключовим фактором трансформації галузевих структур і операційних моделей управління. Мета дослідження полягає у системному вивченні структурно-функціональних характеристик інтеграції ШІ у діяльність туристичних підприємств, оцінці впливу цифрових платформ на ефективність управління, оптимізацію бізнес-процесів та формування персоналізованого туристичного досвіду. Авторський внесок визначається деталізованим обґрунтуванням ролі ШІ у забезпеченні операційної ефективності, підвищенні якості обслуговування та прогнозуванні поведінки споживачів, а також у визначенні практичних механізмів інтеграції цифрових технологій у малих і середніх туристичних компаніях. Наукова новизна дослідження полягає у систематизації функціональних рівнів і типів ШІ, уточненні їхнього прикладного потенціалу у сфері туризму, включаючи генеративні моделі, аналітику великих даних, автоматизацію маркетингового контенту та інтелектуальне управління ресурсами. Практичне значення отриманих результатів проявляється у визначенні методичних підходів до впровадження ШІ у транспортних, готельних та сервісних сегментах туристичної індустрії, оцінці економічної ефективності та оптимізації витрат, а також у розробленні рекомендацій щодо підвищення конкурентоспроможності підприємств через цифрову трансформацію. У висновках підкреслюється ієрархічна структура ШІ, що включає інформаційний, алгоритмічний, функціональний, управлінський та нормативно-етичний рівні, а також виділяються ключові напрями застосування технологій у туризмі: динамічне ціноутворення, персоналізація туристичних продуктів, автоматизація маркетингових комунікацій, інтелектуальна підтримка клієнтів та оптимізація бек-офісних операцій. Використання сучасних платформ і мобільних сервісів, інтегрованих із ШІ, дозволяє підвищити ефективність операційної діяльності, скоротити час підготовки маршрутів, забезпечити цілодобову взаємодію зі споживачем та сформувати інтелектуальні екосистеми управління туристичним бізнесом.