ЦИФРОВІ ІНСТРУМЕНТИ РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНИХ ДЕСТИНАЦІЙ ІВАНО-ФРАНКІВЩИНИ - Терлецька, Христина; Подолян, Михайло (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2026)
У статті досліджено роль цифрових інструментів у розвитку туристичних дестинацій Івано-Франківської області в умовах посилення міжтериторіальної конкуренції та необхідності відновлення регіональної економіки. Акцент зроблено на цифровізації краєзнавчих ресурсів і реалізації культурно-туристичних проєктів як ключових чинниках підвищення конкурентоспроможності регіону, розширення туристичної аудиторії, диверсифікації туристичних продуктів і зменшення сезонності туристичних потоків в умовах обмеженої мобільності та трансформації туристичного попиту. Методологічною основою дослідження стали аналіз статистичних даних, порівняльний аналіз соціально-економічних показників територіальних громад, а також узагальнення практики реалізації цифрових і культурно-туристичних ініціатив у 2024-2025 роках. У статті систематизовано основні цифрові та культурно-туристичні проєкти області за територіальним, функціональним і змістовим критеріями, що дало змогу комплексно оцінити їхній вплив на розвиток туристичних дестинацій та просторову диференціацію туристичної активності. Результати дослідження засвідчують наявність стійкого взаємозв’язку між упровадженням цифрових форм інтерпретації локальної спадщини, активізацією культурно-туристичних проєктів та зростанням фінансових надходжень до бюджетів різних рівнів. Встановлено, що у 2025 році спостерігалося істотне зростання податкових надходжень від суб’єктів туристичної та ресторанної індустрії, збільшення туристичних потоків і підвищення ролі туристичного збору як індикатора економічної активності громад. Доведено, що поєднання цифрових краєзнавчих ресурсів з екологічними, культурно-пізнавальними та гастрономічними формами туризму створює передумови для підвищення економічної стійкості територіальних громад і просторового розширення туристичної активності поза межами традиційних центрів масового туризму. Обґрунтовано доцільність подальшого масштабування цифрових практик та їх інтеграції в регіональну туристичну політику як складової стратегії сталого розвитку туристичних дестинацій.